[Žinios trumpai] Saulės energija naktį - australų mokslininkai mato Žemę kaip didelę bateriją  ()

Žmonija norėtų pereiti prie atsinaujinančios energetikos. Bet nors upės teka visą laiką, saulė ir vėjas neprisitaiko prie mūsų energijos poreikių. Tačiau Naujojo Pietų Velso universiteto mokslininkai sugalvojo išeitį - jie gali saulės energiją elektra paversti ir naktį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulė nusileidžia ir mes spaudome šviesos jungtukus. Mūsų energijos poreikiai dažnai taip prasilenkia su atsinaujinančios energijos pasiūla. Išeitis - energijos akumuliatoriai, bet jie yra brangūs ir neilgaamžiai. Bet mokslininkai jau sėkmingai išbandė termoradiacinį diodą, pagamintą iš medžiagų, kurios naudojamos ir naktinio matymo prietaisuose.

Šis mažas prietaisas gamina elektros energiją iš infraraudonųjų spindulių radiacijos. Saulė per dieną įšildo Žemę, o naktį mūsų planeta atiduoda tą šilumą. Mokslininkai tai lygina su baterija - Saulė įkrauna mūsų planetą visai nakčiai. Tą energiją įmanoma surinkti ir panaudoti.

Tiesa, kol kas tas termoradiacinis diodas nėra labai efektyvus - jis surenka net 100 tūkstančių kartų mažiau energijos nei atitinkama saulės jėgainė. Tačiau mokslininkai mato kelis patobulinimus, kuriuos atlikus šis prietaisas bus tik 10 kartų mažiau efektyvus nei įprasta saulės jėgainė. Be to, Žemė nėra vienintelis dalykas, iš kurio jis gali semtis energijos.

 

Mokslininkai teigia, kad termoradiacinis diodas galėtų gaminti energiją ir iš žmogaus šilumos. Tai leistų atsisakyti didelių baterijų kai kuriuose medicininiuose jutikliuose ar dėvimos elektronikos prietaisuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()