[Žinios trumpai] Neįtikėtina – Erdoganas Turkijos įsiveržimo į Siriją planus aptarė su Putinu: užsiminė ir apie Ukrainą  (6)

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu aptarė Ankaros planuojamą karinę operaciją Šiaurės Sirijoje ir karą Ukrainoje, pirmadienį pranešė Erdogano biuras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastarosiomis dienomis R. T. Erdoganas pareiškė, kad Turkija pradės invaziją prieš kurdų kovotojus Sirijoje, kad sukurtų 30 kilometrų gylio buferinę zoną. Pokalbyje su Putinu jis pasakė, kad dėl pasienio zonos susitarta 2019 m., tačiau ji nebuvo įgyvendinta, pranešė Turkijos prezidentūra.

2019 m. spalį Ankara surengė operaciją prieš kurdų Liaudies apsaugos dalinius arba YPG. Pasienio regione karių taip pat turi Rusija, Sirijos režimas ir JAV.

Turkija YPG laiko teroristine grupe, susijusia su uždrausta Kurdistano darbininkų partija arba PKK, kuri nuo 1984 m. kariauja sukilimą prieš Turkiją, dėl kurio žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Tačiau YPG sudaro JAV vadovaujamų pajėgų stuburą kovoje su „Islamo valstybės“ grupuote Sirijoje. JAV nebuvo patenkintos ankstesniais Turkijos įsiveržimais į Siriją.

Erdoganas taip pat sakė Putinui, kad Turkija yra pasirengusi atnaujinti vaidmenį užbaigiant karą Ukrainoje, įskaitant galimą „stebėjimo mechanizmą“ tarp Ukrainos, Rusijos ir Jungtinių Tautų, sakoma pareiškime.

Kovo mėnesį vykusiose derybose Stambule nepavyko pasiekti jokios pažangos, tačiau Turkija, palaikanti glaudžius ryšius ir su Kijevu, ir su Maskva, ne kartą siūlė save kaip galimą tarpininkę.

Turkijos prezidentas taip pat paragino kuo greičiau sukurti taiką Ukrainoje ir imtis pasitikėjimo stiprinimo veiksmų.

 

Vašingtone Nacionalinio saugumo taryba pranešė, kad patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas paskambino Ibrahimui Kalinui, vyriausiajam R. T. Erdogano patarėjui, kad aptartų abiejų šalių paramą Ukrainai, bet taip pat išreikštų atsargumą dėl veiksmų Sirijoje.

Sullivanas „pakartojo, kad svarbu susilaikyti nuo eskalavimo Sirijoje, siekiant išsaugoti esamas paliaubų linijas ir išvengti bet kokios tolesnės destabilizacijos“, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Adrienne Watson.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(10)
(-7)

Komentarai (6)