[Žinios trumpai] Ukrainos pilotai pasakojo, ką tai reiškia visą dieną išstovėti lūžusiomis kojomis: „jei žemėje yra pragaras, tai jis - Kurske“  ()

Kursko kardomojo kalinimo centre mums pasakė: „Čia  Dievo nėra“, – apie nelaisvę pasakojo ukrainiečių sraigtasparnių pilotai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos lakūnai Ivanas Pepeljaško ir Aleksejus Čižas buvo numušti virš Černihivo srities ir daugiau nei mėnesį praleido Rusijos nelaisvėje. Tardymo izoliatoriuje lūžius patyrę pilotai visą dieną buvo priversti stovėti ant kojų, apklausų metu jie buvo mušami.

Pepeljaško ir Čižas apie tai kalbėjo, duodami interviu NV.

Čižo ir Pepeljaško lėktuvą priešai numušė kovo 8 d. Jie per stebuklą liko gyvi, trečiasis įgulos narys žuvo, o taip pat žuvo ir kitų dviejų rusų numuštų sraigtasparnių pilotai.

Kaliniai sulaužytomis kojomis buvo išvežti į Rusijos Federacijos teritoriją, vėliau atsidūrė Kursko miesto kardomojo kalinimo centre.

„Nemėgstu sakyti skambių žodžių, bet man atrodo, kad jei žemėje yra pragaras, tai jis randasi Kursko kardomojo kalinimo centre", - sakė Pepeljaško.

Tik užėjus į kardomąjį centrą iš jų buvo atimti visi daiktai, pirmiausiai, kryželiai: „Nėra čia Dievo“, - buvo pasakyta. „Priėmime“ buvo atlikta ne tik krata, suteiktas ir „masažo pokalbis“.

Pepeljaško neviešina pokalbio detalių, tačiau priduria, kad po Bučos įvykių beprasmiška tikėtis, kad rusai su karo belaisviais elgsis geriau nei su civiliais.

Abu į tardymo izoliatorių atvyko sugipsuoti ir su ramentais. Anot jų, žaizdos supūliavo dėl kamerose esančios drėgmės, tvarsčių nebuvo.

„Sužeistieji bandė rinkti pūliuojančias išskyras su tualetiniu popieriumi, iš jo darydavo ir tvarsčius. Buvo vienas kantrus vaikinas, kuris visiems tvarsčius darydavo iš tualetinio popieriaus. Tačiau popierius taip pat buvo ribotas - 28 centimetrai žmogui per dieną. Todėl stengėmės taupyti“, – sako Pepeljaško.

 

Kameroje kariai vieni kitais rūpinosi. Tardymo izoliatoriuje buvo grafikas, pagal kurį, nuo 6.00 iki 22.00, nebuvo galima atsigulti, tai lietė ir sužeistuosius. Čižui ir Pepeljaškai vieninteles dvi sėdimas vietas užleido jų kameros draugai  ukrainiečiai, nes „su lūžusiom kojom neilgai išstovėsi“.

Pepeljaško negalėjo net sėdėti, be sužalotos kojos, jam dar buvo trijų slankstelių kompresinis lūžis, todėl jis buvo guldomas ant vienintelės grindų vietos, kurios nesimatė iš stebėjimo kameros.

 

„Visi tardymo izoliatoriaus darbuotojai tikri profesionalai žmonių kaulų laužymo srityje. Pirmą kartą supratau, kad tos knygos, kurias perskaičiau apie vaikinus, kurie nieko nepasakoja ir kantriai sukandę dantis neatsakinėja į klausimus, rašo netiesą. Taip būna tik filmuose, gyvenime, deja ne. Kankinimai turi ribas ir jie žino, kaip pasiekti savo tikslus“, – dalijosi prisiminimais pilotas.

Balandžio 14 d., vykdant Gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato operaciją keičiantis karo belaisviais, lakūnai buvo išvežti iš Rusijos Federacijos teritorijos ir nugabenti į Kyjivą. Jų laukia ilgas gydymas ir reabilitacija. Abu dabar yra Kyjivo karo ligoninėje ir tikisi grįžti į tarnybą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(2)
(23)

Komentarai ()

Susijusios žymos: