Žvalgybos palydovai galės identifikuoti žmones iš jų šešėlio  (0)

Žvalgybiniai palydovai galės iš orbitos identifikuoti asmenis, analizuodami jų šešėlių judėjimo ypatumus, skelbia „Daily Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dienraščio teigimu, JAV kuriama kompiuterinė programa, kuri analizuos žmogaus metamo šešėlio atvaizdą ir pagal tai bandys nustatyti jo tapatybę. Šis metodas remiasi vadinamąja eisenos analize. Specialistai nustatė, kad pakeisti ar „suklastoti“ kiekvienam žmogui būdingą savitą eisenos būdą nepaprastai sunku.

Pasak dienraščio, ši galimybė gali būti panaudota žinomų nusikaltėlių ar teroristų, įskaitant O. bin Ladeną, stebėjimui iš žvalgybos palydovų ar lėktuvų. Nors pastaraisiais metais žvalgybos palydovų technologijų srityje pasiekta didelė pažanga, iki šiol atpažinti žmonių iš orbitoje padarytų nuotraukų neįmanoma. Dideliame aukštyje skrendančių žvalgybos lėktuvų ar Žemės palydovų užfiksuotuose atvaizduose matomi tik žmonių viršugalviai.

Tačiau specialistai nustatė, kad žmogaus metamo šešėlio kitimo analizė gali susieti jo eisenos ypatumus su dominančių žmonių duomenų bazėse įrašytais duomenimis. Pasak NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Kalifornijoje daktaro Adriano Stoicos, sukūrusio šešėlių analizės technologiją, iš žvalgybos palydovo nufilmuoto vaizdo pakaks, kad būtų galima nustatyti asmens tapatybę.

Šio metodo kritikai abejoja, ar iš orbitos gauta vaizdo medžiaga bus pakankamai aiški ir kokybiška. Jie taip pat mano, kad identifikacijai trukdys prastos oro ar matomumo sąlygos.

A. Stoicos sukurta programinė įranga, kuri jau eksperimentiškai naudojama stebėjimams iš lėktuvų, izoliuoja vaizdo medžiagoje užfiksuotą šešėlių judėjimą ir nagrinėja jį atsižvelgiant į saulės padėtį ir kameros filmavimo kampą. Po to „išvalytus“ šešėlius pradeda analizuoti eisenos atpažinimo priemonės.

Dienraščio teigimu, asmenų identifikavimo iš jų šešėlių technologija yra tik pradiniame raidos etape. Gali praeiti dar daug metų, kol ji bus tinkamai parengta naudoti žvalgybos tarnyboms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)