„Šviesos reforma“: ES įveda naują lempučių žymėjimą  (24)

ES šalių vartotojai vėliausiai po metų turės išsiaiškinti, kuo skiriasi vatai nuo liumenų. Pasak vartotojų teisių gynėjų, naujoji privaloma elektros lempučių žymėjimo sistema kartu su kaitrinių lempučių uždraudimu gali sukelti dar didesnę sumaištį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Sąjungos vartotojai nuo šio rudens nebegalės įsigyti matinių ir galingesnių nei 80 W kaitrinių elektros lempučių, be to, jiems dar teks įprasti ir prie naujo jų žymėjimo: vatus pakeis liumenai.

Iki šio laiko elektros lempučių stiprumas buvo matuojamas elektros galios vienetais – vatais. Blankiausios buityje naudojamos kaitrinės lemputės yra maždaug 20 W, o vienos ryškiausių – 100 W galios.

Energiją švaistančios kaitrinės lemputės artimiausiais metais visiškai išnyks iš Europos šalių parduotuvių. Nuo rugpjūčio 31 d. ES šalyse įsigalioja visų matinių lempučių ir stipresnių nei 80 W įprastinių kaitrinių lempučių draudimas. 2011 m. ES bus uždraustos 60 W galios kaitrinės lemputės, o nuo 2012 m. – ir visos likusios.

Tačiau elektrinė galia energiją taupančių lempučių atveju tiksliai neatspindi jų šviesumo, todėl visi elektros lempučių gamintojai pagal naująją ES direktyvą nuo 2010 m. rugsėjo bus įpareigoti naudoti naują jų žymėjimo sistemą, rašo britų dienraštis „Daily Telegraph“. Ant jų pakuočių lemputės „stiprumas“ turės būti nurodytas šviesos srauto vienetais – liumenais. Šviesos srautas nusako, kokį energijos kiekį šviesa atneša į kūno paviršiaus plotą per 1 sekundę. 800 liumenų lemputės skleidžiamas šviesos srautas atitinka senąsias 60 W kaitrines lemputes.

Ir nors pagal naująsias taisykles ant pakuotės turės būti ir dvigubai mažesnis užrašas, nurodantis lemputės elektrinę galią vatais, britų vartotojų teisių gynimo organizacijos tvirtina, kad tai sukels tik dar didesnę painiavą vartotojams keičiant dabartines kaitrines lemputes į taupiąsias.

Pasak dienraščio, nepaisant to, kad elektrą taupančios lemputės nėra suderinamos su visa jau naudojama apšvietimo technika, be to, gali kelti sveikatos problemų, Briuselis pasiryžęs per kelerius artimiausius metus uždrausti visas kaitrines lemputes. D. Britaniją atstovaujantis Europos Parlamento narys konservatorius Syedas Kamallas dienraščiui sakė, kad vartotojai dar nėra apsisprendę dėl taupiųjų elektros lempučių – jiems kelia susirūpinimą jų poveikis sveikatai ir naujųjų lempučių utilizacija. Pasak jo, naujoji žymėjimo sistema dar daugiau gali viską suvelti. „Negalima to daryti nieko nepaaiškinus vartotojams. Tai sukeltų visišką painiavą“, - sakė jis.

Šalies mažmeninės prekybos įmones vienijančios organizacijos „British Retail Consortium“ atstovas Richardas Doddas taip pat pareiškė manąs, kad naujasis lempučių žymėjimas kelia sumaišties pavojų, nes apie liumenus, jo manymu, yra girdėjusi tik nedidelė vartotojų dalis. Tačiau, pasak jo, jei ant pakuotės, kad ir ne taip aiškiai, pakankamai ilgą laiko tarpą bus nurodoma ir lempučių galia vatais, problemų neturėtų kilti.

Savo ruožtu Europos Lempų gamintojų federacijos, atstovaujančios „Philips“, „Osaram“, GE ir kitas bendroves, vadovas Jürgenas Sturmas pareiškė, jog lempučių gamintojai aiškins vartotojams naująją lempučių žymėjimo tvarką reklamose ir lankstinukuose, kad jie galėtų pasirinkti jiems geriausiai tinkantį gaminį, rašo „Daily Telegraph“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (24)