„Google Books“ projektas sukėlė nepasitenkinimą Kinijoje  (13)

Trečiadienį Kinijos autorių teisių grupė apkaltino interneto gigantę „Google“ kiniškų knygų skenavimu neturint leidimo. Tai dar vienas skandalas, susijęs su prieštaringai vertinamu „Google Books“ projektu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos Rašytinių darbų autorių teisių visuomenė tvirtina, kad duomenys rodo, jog buvo nuskenuotos 17 922 knygos, kurios pateko į „Google Books“ – interneto gigantės projektą, kuriuo siekiama knygas perkelti į skaitmeninį formatą ir jas pateikti internete.

„Kompanija „Google“ pažeidė tarptautines autorių teisių taisykles, kuriose numatoma, kad bet kokiam skenavimui, rinkimui bei naudojimui reikia gauti leidimą ir sumokėti už galimybę naudotis darbais“, - tvirtino Kinijos Rašytinių darbų autorių teisių gynimo organizacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Zhang Hongbo.

Zhang Hongbo teigė, kad tos knygos apima 570 Kinijos rašytojų darbų, kurių autoriai yra ir vyriausybės pareigūnai, ir garsūs akademikai. „Nebuvo susisiekta nei su vienu autoriumi“, - sakė jis. Jo teigimu, apskaičiuoti nuostolius yra sunku, kadangi kasdien rašytojai bei leidėjai pateikia vis naujų skundų.

Zhang Hongbo tvirtino, kad jo grupė ketina kreiptis į kompaniją „Google“, siūlyti jai pripažinti, kad pažeidė Kinijos autorių teises ir derėtis. „Google China“ pareigūnai atsisakė pakomentuoti situaciją.

Projektas „Google Books“ visame pasaulyje sulaukė kritikos dėl autorių teisių. Pernai metais kompanija „Google“ ir JAV autoriai bei leidėjai pasiekė susitarimą dėl ieškinio, iškelto dėl autorių teisių pažeidimo. Šiame susitarime numatoma, kad kompanija „Google“ sumokės 125 milijonus dolerių, atlygins teisinius reikalavimus bei įkurs nepriklausomą Knygų teisių registrą, kuris pardavimų ir reklamos pajamas paskirstys autoriams bei leidėjams, sutinkantiems knygas pateikti skaitmeniniu formatu. Tačiau autorių teisių ir antimonopolinės institucijos nesutinka su šiuo susitarimu ir prašo, kad JAV Teisingumo departamentas jį svarstytų dar kartą. Vokietijos ir Prancūzijos vyriausybės taip pat pateikė kaltinimus, kurie bus svarstomi lapkričio 9 dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)