Lankstiems ekranams mokslininkai ketina naudoti šilką (Video)  (3)

Technologijos pažengė nuo trimačių televizorių ekranų iki itin geros kokybės lanksčių mikrofonų, o dabar elektronikos gamintojai kuria tokius produktus, kokių niekas nė neįsivaizdavo prieš dešimt metų. Taivano universiteto mokslininkai laboratorijoje padarė dar įdomesnį atradimą. Jie pastebėjo, kad šilkaverpių gaminamą šilką galima panaudoti organinių lanksčių elektroninių prietaisų gamybai – pavyzdžiui, elektroniniam popieriui, RFID sistemų ir šviesą atspindinčių ekranų gamybai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įprastai iš šilko audžia rūbus, patalų užvalkalus. Dabar mokslininkai teigia, kad šilkas gali tapti lanksčia, pigia medžiaga pagrindinėms elektroninių prietaisų dalims.

Mokslininkai išvirė šilkaverpių kokonus tirpale su valgomąja druska (natrio chloridu), kad išskirtų baltymus, dar vadinamus fibroinas. Ištirpdę baltymus fosforo rūgštyje, mokslininkai gavo skystą šilką. Iš šio gaminama plėvelė, kuri, mokslininkų teigimu, yra puiki žaliava gaminti izoliatorius tranzistoriams.

Anot išradimo autoriaus, technologija ne tik neteršia aplinkos, bet ir yra labai efektyvi. Šilko fibroinai yra pranašesni lankstumu. „Juos netgi galima susukti, – pastebi mokslininkams vadovavęs Vang Jenn Čangas. – Tai patogu gaminant lanksčius elektronikos prietaisus. Atradome, kad šilko fibroinai pagreitina transliavimo greitį mažiausiai 20 kartų.“

Idėjos autorius siekia gauti patentą savo išradimui ir tikisi, kad jų produktas per trejus metus taps populiarus.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)