Kaip išsirinkti geriausią belaidę kolonėlę: kuo skiriasi pasyvūs žemų dažnių elementai nuo aktyvių ir kada reikia rinktis vienokius, o kada kitokius?  (1)

Belaidės kolonėlės yra puikus būdas dalintis muzika. Šiuolaikiniai įrenginiai skleidžia pakankamai didelį ir skaidrų garsą, kad juo būtų galima pasimėgauti ir nemažame draugų susibūrime. Tačiau ar pastebėjote, kad kartais žemais dažniais rūpinasi pasyvūs elementai? Kas tai, kaip jie veikia ir kodėl juos renkasi garsūs kolonėlių gamintojai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, prieš kelias savaites aprašyta geriausios kainos „Bluedio BS – 5“ belaidė kolonėlė su 3D garso technologija, laisvų rankų įranga, 3000 mAh baterija ir dviem aktyviais 52 mm garsiakalbiais taip pat turėjo ir du pasyvius žemų dažnių elementus.

Šis gamintojas yra pakankamai garsus ir labai mėgstamas pirkėjų, todėl bet kokių nereikalingų technologijų jums tikrai nebando įsiūlyti. Visiems žinoma, kad žemų dažnių elementai padeda suderinti grojamos muzikos diapazoną, tačiau kodėl panaudoti pasyvūs ir kuo skiriasi nuo aktyvių?

Geriausios kolonėlės visuomet yra tos, kurios groja puikiai subalansuotą skirtingų dažnių spektrą. Kitaip tariant, klausydami muzikos, girdite ir aukštus, ir vidutinius, ir žemus tonus. Mažos belaidės kolonėlės yra gaminamos taip, kad būtų pakankamai mobilios ir lengvos, o kartu ir tausotų baterijų energiją. Aktyvūs žemų dažnių garsiakalbiai naudoja elektros energiją žemiems tonams išgauti - jie turi magnetą ir varinės vielos ritę. Pasyvūs elementai turi kur kas mažiau dalių.

Kai aktyvūs garsiakalbiai patys savaime skleidžia žemų dažnių garsus, pasyvūs elementai tik vibruoja pagal kolonėlės viduje skleidžiamą muziką.

Aktyvūs kolonėlės garsiakalbiai („Bluedio BS – 5“ atveju - vidutinių tonų garsiakalbiai) ne tik groja „į išorę“, bet ir naudojasi korpusu garsui sustiprinti. Po šią nedidelę dėžę pasklidusios garso bangos veikia ir pasyvius žemų dažnių elementus, kurie pagal jas vibruoja. Gamintojas pasirinkdamas medžiagas ir formą gali sureguliuoti pasyvių elementų skleidžiamo garso dažnį.

Akivaizdu, kad pasyvūs elementai nebus tokie galingi, kaip aktyvūs ir čia labai svarbu, kaip gamintojas tinkamai suderino kolonėlės korpuso projektą, tačiau tuo pačiu ši technologija turi daugybę privalumų.

Jie užima kur kas mažiau vietos ir yra pigesni. Juos pasitelkia ir, pavyzdžiui, automobilinės audio įrangos, kompiuterinių kolonėlių, net brangių žemų dažnių garsiakalbių gamintojai.

Kaip jau minėjome, trūkumas iš esmės yra vienas - pasyvūs elementai tiesiog negali groti taip garsiai kaip aktyvūs garsiakalbiai.

Tačiau belaidėse kolonėlėse sutikti aktyvų žemų dažnių garsiakalbį galima labai retai. Kaip pavyzdį galima paminėti labai garsią ir tikrai kokybišką kolonėlę „Xiaomi Mi Smart Network Speaker“, kuri dabar kainuoja  €77,25 ir turi porą žemų dažnių garsiakalbių, tačiau nepatikslina, ar jie aktyvūs, ar pasyvūs. Pagal formą reikėtų spėti, kad aktyvūs. Tą rodo ir galingumas - „Xiaomi Mi Smart Network Speaker“ atiduodama galia siekia net 30W (bendra masė 1.63 kg), kai „Bluedio BS – 5“ deklaruoja 5W galią (bendra masė 1.0980 kg). 

Taigi, „Xiaomi Mi Smart Network Speaker“ turi daugiau galios, didesnį svorį ir maitinama tik iš tinklo. Lengvai jos nepanešiosite. Tačiau turėsite tikrai galingą garsą.

O štai „Bluedio BS – 5“ yra vienas iš geriausių pasyvių žemų dažnių elementų panaudojimo pavyzdžių. Ši kolonėlė turi du įprastus 52 mm garsiakalbius priekyje ir porą pasyvių žemų dažnių garsiakalbių gale. Žemų dažnių elementai praturtina muziką, o kartu tausoja 3000 mAh bateriją. Dabar „Bluedio BS – 5“ kainuoja vos €33,80.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(9)
(0)

Komentarai (1)