[Žinios trumpai] Rusija turi galingą įrankį, galintį sugriauti pasaulio ekonomiką: vos vienas veiksmas ir naftos kaina rautų iki kosminių aukštumų – tai būtų šokas visam pasauliui  (5)

„JPMorgan“ ekspertai prognozuoja naftos kainų šuolį „į stratosferą“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naftos kainos gali pasiekti rekordines aukštumas – 380 USD už barelį, jei Rusija sumažins gavybą.

Rusija gali panaudoti naftos šantažą, kad priverstų Vakarus atšaukti paramą Ukrainai. Blogiausiu atveju „juodojo aukso“ kainos gali pasiekti „stratosferą“.

Tai pranešė „Bloomberg“, remdamasis „JPMorgan Chase & Co“ ekspertų analize.

G7 ieško būdų, kaip atimti iš Rusijos karinės galios finansavimą iš naftos dolerių. Tuo tikslu, be kita ko, siūlomas mechanizmas, apribojantis Rusijos „juodojo aukso“ kainas.

Tačiau Maskva turi ir rimtų svertų. Šiandien, anot ekspertų, Rusijos Federacija gali sau leisti sumažinti gavybą 5 mln. barelių per dieną. Jei Kremlius tam pritars, kainos pasaulio rinkose sparčiai kils į viršų.

Taigi, ekspertų teigimu, gavybos sumažinimas tik 3 milijonais barelių per dieną padidins naftos kainas iki 190 USD už barelį, o 5 milijonais – iki 380 USD.

„Visiškai įmanoma, kad Rusija sumažins gavybą, jog pakenktų Vakarams“, – sakė ekspertai.

 

Verta paminėti, kad šiandien Brent nafta Londono biržoje ICE prekiaujama už 111 USD, o WTI – už 108 USD.

Taip pat svarbu pridurti, kad Rusija per dieną vidutiniškai išgauna apie 10 mln. balerių naftos. Perpus sumažinti gavybą šaliai toli gražu nebus neskausminga. Esant tokiam scenarijui, Rusijos Federacija turės uždaryti senus gręžinius. Ateityje niekas juose gavybos neatkurs, nes tai per brangu ir finansiškai netikslinga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(36)
(-12)

Komentarai (5)