[Žinios trumpai] Didysis kontrpuolimas jau čia pat! Ukrainiečių prašo skubiai palikti Chersoną, leidžiama išvykti net į okupuotą Krymą  ()

Chersono regiono tarybos vadovas Aleksandras Samoilenko ragina ukrainiečius palikti regioną, ruošiama miesto išlaisvinimo operacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Chersono regiono tarybos vadovas Aleksandras Samoilenko paragino ukrainiečius palikti regioną, kad būtų palengvintas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų darbas. Apie situaciją paaiškino, duodamas interviu agentūrai „Ukrinform“.

Vienintelis būdas išvykti iš regiono yra per Krymą, kur filtruojasi RF ginkluotosios pajėgos. Regiono tarybos vadovas žadėjo, kad paprasti piliečiai nebus apkaltinti išdavyste.

Pasak Oleksandro Samoilenko, Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms reikia placdarmo, kad būtų išlaisvintas Chersono regionas. Jis priminė, kokias žudynes surengė Rusijos kariai, palikdami Irpinę ir Bučą netoli Kyjivo,  Mariupolio tragediją, kai buvo sunaikinta 400 000 žmonių.

„Chersonui toks išsivadavimo variantas yra nepriimtinas, o prezidentas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas ir gynybos ministras supranta – jei miestas visiškai sugriaunamas, tai kam jį išlaisvinti? Žinoma, yra ir tokių, kurie dėl įvairių priežasčių negali išvykti. Tačiau visus, turinčius tokią galimybę, raginame palikti okupuotą teritoriją“, – sakė rajono tarybos vadovas. „Man svarbiausia išsaugoti maksimalų Chersono gyventojų skaičių, o antras dalykas – palengvinti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų darbą“.

Anot jo, įsibrovėliai blokavo visus išvažavimus iš Chersono srities į Ukrainos kontroliuojamą teritoriją, todėl dabar vienintelė išeitis iš regiono – per okupuotą Krymą. Ne visi galės išvykti, nes okupantai įrengė filtravimo postus: nurenginėja vyrus ir moteris, ieško tatuiruočių su ukrainietiška ar tautine simbolika, tikrina, ar mobiliuose objektuose nėra tų pačių simbolių ar patriotinių kreipimųsi. Taip pat sulaikyti valdžios pareigūnai ar vietos savivaldos atstovai. Kariuomenei leista šaudyti, esant bet kokiam pasipriešinimui. 

 

Daugelis ukrainiečių nenori išvykti iš Chersono srities per Krymą, baimindamiesi, kad bus apkaltinti tėvynės išdavyste. Aleksandras Samoylenko pabrėžė, kad paprastiems piliečiams nėra ko bijoti, nes svarbiausia išgyventi:

 

„Manau, jei žmogus gelbsti savo gyvybę ir šeimą, turi važiuoti. Mano nuomone, mes neturime teisės jų smerkti. Kaip ir aš nesmerkiu nė vieno žmogaus, kuris lieka ir laukia išlaisvinimo“.

Regioninės valstybės administracijos vadovas pridūrė, kad, anot žmogaus teisių aktyvistų, rusai laiko nelaisvėje apie 600 Chersono srities gyventojų, tarp kurių yra buvę antiteroristinės operacijos Donbase dalyviai, valstybinių struktūrų ir vietos valdžios atstovai, kelių kaimų tarybų vadovai. Be to, jie aktyviai verbuoja buvusius policijos pareigūnus, skatina juos bendradarbiauti. Per karą Ukraina sugebėjo išlaisvinti daugiau nei 200 žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(47)
(1)
(46)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()