Yra net kelios versijos, kas iš tikrųjų galėjo nutikti Kryme (Foto, Video)  ()

Buvęs Vidaus reikalų ministerijos vadovo patarėjas Viktoras Andrusivas sprogimus Kryme aiškino tolimojo nuotolio ATACMS raketų smūgiu, o NYT rašo apie Ukrainos raketų sistemos „Grom“ panaudojimą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-08-10 Yra net kelios versijos, kas iš tikrųjų galėjo nutikti Kryme (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo pat metu Rusijos Federacijos gynybos ministerija tvirtina, kad avarijos priežastis – priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimas.

Antradienį, rugpjūčio 9 d., laikinai okupuotame Kryme, netoli Novofedorivkos kaimo esančiame Saki aerodrome nugriaudėjo sprogimai. Virš kaimo matėsi dūmų stulpai net iš kitų pusiasalio miestų. Kryme buvo pranešta apie mažiausiai septynių sprogimų seriją. Yra įvairių versijų, aiškinančių kas nutiko. Ukrainos gynybos ministerija incidentą sieja su „rūkymu netinkamoje vietoje“. Apie tai pranešta Ukrainos gynybos ministerijos „Facebook“ puslapyje.

Ukraina, Vakarų spauda ir Rusijos valdžia kaip sprogimų Kryme priežastis išsakė įvairias versijas. Štai pagrindinės:

Priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimas

Viena iš versijų, kas nutiko Novofedorivkoje, prorusiškas leidinys „Krymskaja pravda“ pavadino gaisrą degalų pylimo metu, o Rusijos gynybos ministerija neigia versiją apie raketų atakas iš Ukrainos. RF Gynybos ministerijos spaudos tarnyba pareiškė, kad „nebuvo jokio gaisro poveikio“ ir kad nebuvo aukų.

Ukrainos gynybos ministerija į tokius pareiškimus sureagavo su ironija. „Pasinaudodami proga, primename, kad drabužiai iš „medvilnės“ yra gana higieniški“, – rašo spaudos tarnyba.

 

(Žodis „medvilnė“ arba „bavovna“ tapo memu Ukrainos socialiniuose tinkluose dėl to, kad Rusijos žiniasklaida nevartoja žodžio „sprogimas“, pakeisdama jį kitais sinonimais).

Tuo pat metu Ukrainos gynybos ministerija perspėjo, kad Rusijos pusė incidentą gali panaudoti kaip informacinio karo elementą. Gaisro vietoje netikėtai gali pasirodyti kai kurios „vizitinės kortelės“ ar „ševronai“ (V ar Λ pavidalo ženklas).

Sabotažas

Rusijos propagandinės žiniasklaidos RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonyan rašė, kad sprogimai Kryme, pasak žmonių, buvusių vietoje, įvyko ne dėl raketų smūgių, o dėl sabotažo.

 

Buvęs Vidaus reikalų ministerijos vadovo patarėjas Viktoras Andrusivas išreiškė nuomonę, kad sprogimai aerodrome, kurį 2014 metais Rusijos Federacija pavertė savo karine baze ir iš kurio vykdomi skrydžiai smogti Ukrainai, rodo, kad Jungtinės Valstijos jau perdavė tolimojo nuotolio 200-300 km ATACMS raketų sistemas Ukrainai.

Smūgio raketų sistema „Grom“

„New York Times“, remdamasis savo šaltiniais Ukrainos gynybos ministerijoje, pranešė, kad ataka prieš Rusijos oro bazę galėjo būti surengta iš „Dniepro Južnoje“ projektavimo biure sukurtos raketų sistemos „Grom“. Leidinio teigimu, už sprogimų Kryme slypi Ukrainos kariuomenė, kuri ginklus naudojo „išimtinai Ukrainos plėtrai“. Tačiau jis nesakė, apie kokį ginklą kalba.

 

Mažas dronas

Prorusiški „Telegram“ kanalai paskelbė informaciją, kad Krymo Novofedorivkos oro bazėje galėjo būti įvykdyta nedidelė bepiločio orlaivio ataka – tai įrodymas, kad ore nebuvo jokių kontratakų.

Prezidentūros administracija pakomentavo sprogimus Kryme. Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas kalbėjo su įsitikinimu, kad tai, kas įvyko Kryme, Novofedorivkoje, yra Rusijos demilitarizacija, o Krymas vėliau grįš Ukrainai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: