[Žinios trumpai] Pasaulyje gimsta naujas karštasis taškas: skelbiama apie Rusijos ir Kinijos aljansą, metamas iššūkis NATO  ()

„NATO ir Kanadai didėja Tolimosios Šiaurės svarba, nes matomas reikšmingas Rusijos karinės galios augimas“, – sakė Stoltenbergas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija stiprina savo karinius pajėgumus Arktyje. Šiaurėje Maskva ir Pekinas formuoja strateginę partnerystę, kuri meta iššūkį Aljanso interesams. Apie tai kalbėjo NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, rašo „Reuters“.

Pranešama, kad jis palankiai įvertino Kanados sprendimą padidinti investicijas į Šiaurės Amerikos gynybos sistemą.

„NATO ir Kanadai didėja Tolimosios Šiaurės svarba, matomas reikšmingas Rusijos karinės galios augimas“, – sakė Stoltenbergas.

Medžiagoje rašoma, kad Kanada ne kartą buvo kritikuojama dėl to, kad būdama Aljanso nare, per mažai išleidžia savo kariniam biudžetui. Tačiau po plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą, Kanada pareiškė investuosianti 4,9 mlrd. Kanados dolerių (3,8 mlrd. USD) NORAD, bendros JAV ir Kanados Šiaurės Amerikos gynybos sistemos atnaujinimui. Pinigai bus skirti per ateinančius šešerius metus.

Ketvirtadienį Kanados premjeras Trudeau ir Stoltenbergas lankėsi Kembridžo įlankoje, Nunavute (Kanadoje), kuriame yra oro gynybos radiolokacinis postas. Šis postas yra dalis NORAD oro gynybos sistemos, kurią, kaip mano daugelis ekspertų, reikia atnaujinti.

 

Daugiau nei šešiasdešimties metų senumo sistema aptinka saugumo grėsmes Šiaurės Amerikoje, o jos poliarinis ankstyvojo įspėjimo radaras buvo sukurtas devintojo dešimtmečio pabaigoje.

Tiek Trudeau, tiek Stoltenbergas sutiko, kad klimato kaita daro Arktį labiau pasiekiamą ekonominei ir karinei veiklai, o tai kelia susirūpinimą dėl saugumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(2)
(21)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: