Rusija sukūrė įspūdingą, „analogų neturintį“ kibernetinį šalmą, skirtą dronų valdymui „minčių galia“  ()

Išradėjai teigia, kad prietaisas nuskaito smegenų komandas ir perduoda jas į programinę įrangą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol kas technologija gali nustatyti tik žmogaus būseną – ar jis gyvas, ar miręs.

Rusijos mokslininkai paskelbė sukūrę technologiją, leidžiančią minties galia valdyti nepilotuojamas transporto priemones. Išsamią informaciją pateikia „Izvestia“ svetainė.

V. A. Trapeznikovo Vadybos problemų instituto darbuotojai (IPU RAS) ir Voronežo valstybinis universitetas (VSU) teigia sukūrę specialius „neurošalmus“.

Jie fiksuoja smegenų elektrinius signalus ir perduoda juos į specialią mobiliąją aplikaciją, kuri gautus signalus paverčia komandomis bet kokiems bepiločiams dronams: tiek oro, sausumos, povandeniniams ir net kosminiams.

Kaip tikina kūrėjai, norint valdyti įrangą, operatoriui tereikia paleisti programą ir pagalvoti, ką reikia padaryti. Arba operatorius galo duoti komandas akimis, pavyzdžiui, tris kartus sumirksėti, kad nusileistų droną. Programinė įranga leidžia reguliuoti tarp žmogaus ir mašinos perduodamo signalo stiprumą, tačiau norint valdyti dronus, karys pirmiausia turi išmokti dirbti su „neurošalmu“.

 

„Nagrinėjamas šalmas siūlo elegantišką būdą nuskaityti informaciją iš žmogaus – jo encefalogramą. Tai yra gausus signalo šaltinis. Pagrindinis sunkumas kuriant tokias sąsajas yra žmogaus individualumas. Šalmo pritaikymas kiekvienam konkrečiam operatoriui kelia iššūkių“, – komentavo Antonas Filatovas iš Sankt Peterburgo valstybinio elektrotechnikos universiteto LETY.

 

Ausines galima montuoti į kario šalmą, tuo tarpu galvos nereikia tepti geliais ar kitomis elektrai laidžiomis medžiagomis, kurios naudojamos ligoninėse atliekant medicinines apžiūras. Ši konstrukcija leidžia technologiją naudoti lauke.

Tačiau kūrėjai pripažįsta, kad technologija dar toli gražu nėra tobula, todėl kol kas daugiausia naudojama tiriamųjų psichinei būklei nustatyti. Kaip pasakojo Daniaras Wolfas iš Rusijos mokslų akademijos, neurošalmas parodo, ar žmogus gyvas, miręs ar be sąmonės. Pirmieji prototipai bandomi naudojant vaizdo žaidimus ir simuliatorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(31)
(-31)

Komentarai ()