Ukraina turi tokį ginklą, prieš kurį bejėgė visa Rusijos gynyba - gali smogti bet kur, net į Maskvą  ()

Ekspertas papasakojo, kaip Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dronai nuskrido į Rusijos Federacijos aerodromus ir kodėl jie nebuvo numušti raketomis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-08 Ukraina turi tokį ginklą, prieš kurį bejėgė visa Rusijos gynyba - gali smogti bet kur, net į Maskvą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos dronai atakavo karinį aerodromą Engelse ir degalų sandėlį Kursko srityje (Rusija).

Projekto „A.Drones“ įkūrėjas Jurijus Kasjanovas savo „Telegram“ kanale paaiškino, kaip tai galėjo atsitikti.

Kasjanovas mano, kad informacija apie Rusijos oro gynybos sistemų ir elektroninio karo sistemų kokybę yra ne kas kita, kaip mitas, nes Ukrainos atakos UAV sugebėjo pasiekti taikinius toli nuo Rusijos sienos su Ukraina.

Jurijus rašo, kad idėją naudoti tokius dronus kamikadzes visada kritikavo vyriausybės pareigūnai, manantys, kad turkiški „Bayraktar“ yra geresni už Ukrainos dronus. Jis taip pat teigė, kad abejonių sukėlė tariamas ukrainietiškų dronų nesugebėjimas likti nematomiems Rusijos oro gynybai ir elektroninio karo sistemoms.

„A.Drones“ įkūrėjas mano, kad Ukrainos gynėjai jau ne kartą bandė įrodyti valdžiai ukrainietiškų dronų gebėjimus.

„Žemai skrendančio visiškai autonominio drono, ypač jei jis skrenda naktį, elektroninio karo sistemai beveik neįmanoma nukenksminti, ir fiziškai numušti oro gynybos raketomis“, – tikina Jurijus.

Anot jo, kovinis dronas, skriejantis nedideliame aukštyje virš elektroninės karo antenos, tikrai pateks į skenuojamą zoną, tačiau labai trumpam. Radijo bangų spinduliavimo zoną įveikęs dronas įjungia inercinę valdymo sistemą, kuri padės jam „išeiti“ iš skenuojamos zonos be jokios rizikos.

 

Kasjanovas taip pat pabrėžia, kad net šiuolaikinės radarų stotys negali susidoroti su žemai skraidančių UAV aptikimu, nes pastarieji pasižymi itin mažu atspindžiu. Kitaip tariant, žemai skrendantis dronas yra nematomas kaip slaptas orlaivis.

Be to, rašo autorius, radijo bangų sklidimo dėsnis neleidžia radarui matyti už horizonto, jis gali matyti tik droną iš arti, o dar reikia nukreipti raketą...

Tuo pačiu metu tamsusis paros metas taip pat pasitarnauja ukrainiečių naudai, nes numušti UAV dieną yra lengviau. Įrenginys pastebimas plika akimi, todėl jį galima numušti kulkosvaidžio šūviais, jau nekalbant apie oro gynybą.

 

MANPADS „Stinger“ ar „Igla“ geba „matyti“ bepiločius orlaivius naktį, nes jų raketos aprūpintos infraraudonųjų spindulių nukreipimo galvutėmis. Taikiniu gali būti koviniai dronai su dideliais ir labai karštais varikliais. Būtent į juos raketos yra nukreiptos, sakė Kasjanovas.

„O jei dronas virš jūsų skraido 100–1000 km/h greičiu (nesvarbu, koks) 100 metrų aukštyje? Jūs net neturėsite laiko mirktelėti“, – pastebi jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(117)
(1)
(116)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()