„Denacifikacijos seansai“ ir „Putino skambutis“: neįtikėtinai žiauru, ką sugalvojo rusai  ()

Okupantai žiauriai kankino Ukrainos belaisvius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos belaisviai Rusijoje buvo priversti dalyvauti „denacifikacijos seansuose“. Jie buvo žiauriai mušami. Taip pat belaisvius kankino elektros šoku, naudojant karinį telefoną, kankintojų vadinamą „Putino skambučiu“.

Tai teigiama ataskaitoje, kurią parengė Nepriklausoma tarptautinė komisija, tirianti pažeidimus Ukrainoje. Apie tai praneša Censor.NET su nuoroda į „Ukrinform“.

Dokumente, kuris JT Žmogaus teisių tarybai bus oficialiai pristatytas pirmadienį, kovo 20 d., komisija atskleidė, kad Rusijos valdžios institucijos plačiai ir sistemingai kankina ir netinkamai elgiasi su asmenimis, kuriuos ji sulaiko okupuotose Ukrainos teritorijose ir pačioje Rusijos Federacijoje.

„Ypač žiaurūs kankinimai buvo naudojami prieš aktyvius ar buvusius Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karius ir su jais susijusius asmenis, įskaitant jų artimuosius. Kankinimų aukomis tapo ir vietos pareigūnai, teisėsaugos pareigūnai, Zaporižios AE darbuotojai, proukrainietiškų pažiūrų civiliai. Kankinimai dažniausiai būdavo derinami su ilgais tardymais. Aukos dažnai būdavo surakinamos antrankiais, joms surišamos pėdos, akys uždengiamos gobtuvu arba perrišamos raiščiu, ant galvos uždedami maišai ar kiti daiktai“.

Buvę Ukrainos belaisviai komisijos nariams sakė, kad Rusijos valdžia juos vadino „naciais“, „fašistais“, „teroristais“ ir privertė dalyvauti „denacifikacijos seansuose“, kuriuose juos žiauriai mušė. Nukentėjusieji taip pat kalbėjo apie tai, kad buvo mušami lazdomis, prieš juos naudojo elektros šoką, prievartavo, ilgą laiką vertė būti šaltyje. O kai kuriais atvejais „kankinimus lydėjo egzekucijos“.

 

Be to, komisija nustatė, kad ilgai Rusijos kontroliuojamose teritorijose ir nuolatinėse įkalinimo vietose buvo naudojami papildomi kankinimo metodai.

„Vienas iš tokių būdų buvo elektros šokas naudojant karinį telefoną, vadinamą „tapiku“, prijungtą prie elektros kabelio spaustukais ant vyrų kojų, pirštų ar lytinių organų. Okupantai tai vadino „skambučiu Leninui“ arba „skambučiui Putinui“, – sakoma pranešime.

Taip pat tarp rusų budelių buvo paplitęs kankinimas, vadinamas „papūgos poza“, kai suimtieji buvo kabinami ant lubų surištomis rankomis.

Vienas iš buvusių belaisvių pasakojo, kaip buvo sumuštas vien už tai, kad „kalbėjo ukrainietiškai“ arba „neprisiminė Rusijos Federacijos himno žodžių“.

 

Viena moteris pasakojo, kad nuo sumušimų kelis kartus apalpo, tačiau sadistai ją pažadino ir toliau mušė.

„Komisija, remdamasi dokumentuotais atvejais, padarė išvadą, kad Rusijos valdžia kankino ir žiauriai, nežmoniškai elgėsi, o tai yra karo nusikaltimas ir kankinimo bei kitokio žiauraus, nežmoniško ar žeminančio elgesio ar bausmės draudimo pažeidimas“, – teigiama pranešime.

Be to, tokio elgesio taikymas tam tikroms asmenų kategorijoms ir nuoseklus tų pačių kankinimo metodų taikymas keliuose Rusijos okupuotuose Ukrainos regionuose leido komisijai padaryti išvadą, kad „Rusijos valdžia kankinimus naudojo sistemingai ir visur“.

„Šios aplinkybės, įskaitant planavimo elementus ir turimus išteklius, rodo, kad Rusijos valdžia galėjo įvykdyti kankinimus, kurie yra nusikaltimai žmoniškumui“, – pridūrė komisija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(43)
(-33)

Komentarai ()