„Žiauriai pavojingas ginklas“ - Ukrainos karys atskleidė, koks košmaras yra OZM-72  ()

Suveikusi mina pašoka į 60 cm aukštį ir tik tada sprogsta, skeveldromis pražudydama viską, kas yra aplink.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos pareigūnas Vladislavas Sokolovas savo „Twitter“ puslapyje parodė vieną sunkiausiai randamų minų. Išminavimo operacijos yra labai svarbios. Jei minų laukai nebus sutvarkyti, net ir gerokai po karo jie išliks labai pavojingi civiliams.

Balandžio 25 dieną išminuotojas aplankė kelis minų laukus. Sokolovas turi registruoti ir valyti minų laukus, kuriuos rusai paliko atsitraukdami. Tai padaryti labai svarbu ne tik dėl taktinių sumetimų - juk Ukrainai reikės pulti - bet ir saugant civilius.

Nusprendžiau pradėti nuo vienos pavojingiausių minų OZM-72 (žinomos kaip varlė ar ragana). Priešpėstinės minos, kuri pakyla į orą ir pasižymi žiedine detonacija“, – rašė Sokolovas.

 

Anot jo, viename nedideliame žemės sklype jie rado 46 OZM-72 minas. Jas palyginti lengva pašalinti, bet labai sunku rasti.

OZM-72 yra priešpėstinė mina, sukurta dar 1965 m. Užkliudyta tokia mina pašoka į 50-60 cm aukštį ir tik tada sprogsta. Aišku, viskas įvyksta per akimirką, skeveldros pažyra labai plačiai. Sovietinė OZM-72 buvo nukopijuota nuo amerikietiškos M16 AWP. Tiesa, tiek sovietinė, tiek amerikietiška minos buvo įkvėptos vokiškos SMI-44, kuri buvo naudojama Antrojo pasaulinio karo metais.

 

Vienoje OZM-72 yra apie 2400 skeveldrų, o mina sveria apie 5 kg.

Ukraina pasirašė Otavos konvenciją, draudžiančią naudoti priešpėstines minas. Rusija, kaip, beje, ir JAV, Kinija ir Indija, šios konvencijos nepasirašė ir toliau gausiai naudoja priešpėstines minas. Priešingai nei kitos šalys, Rusija dažnai tvarkingai nepažymi savo priešpėstinių minų ir jas ar net improvizuotus spąstus su granatomis, rusai atsitraukdami dažnai palieka bet kur.

(9)
(14)
(-5)

Komentarai ()