[ŽT] Nereali kovinė misija. „Zuni“ raketos lekia į okupantų irštvą (Video)  ()

Internete publikuotas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip Ukrainos šturmo lėktuvai „Su-25“ leidžia amerikietiškas „Zuni“ raketas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Zuni“ - tai nevaldomos amerikietiškos oras-žemė raketos, naudojamos nuo 1957 metų. Jos yra gana pigios, paleidžiamos salvėmis tarsi savotiška raketinė artilerija. Panašiai kaip sovietų/rusų „Grad“ - paleidžiamas didelis raketų būrys priešo link, tikintis, kad tokia kruša sunaikins viską tam tikrame plote. „Zuni“ raketos nėra valdomos, bet tai, aišku, nereiškia, kad jos yra netikslios - tiesiog jų taiklumas priklauso nuo piloto meistriškumo ir, galbūt, nuo iš anksto atliktų skaičiavimų.

2023 metų sausį JAV paskelbė, kad atsiųs 4000 „Zuni“ raketų Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Tiksli perduodamų „Zuni“ raketų versija nebuvo nurodyta, o yra daug įvairių variantų - nuo dūminių iki prieštankinių „Zuni“. Aišku, naikinti tankus šiomis raketomis yra gana pavojinga, nes jos nėra valdomos, todėl reikia labai arti priskristi, kad pavyktų pataikyti tiesiai į šarvuotą techniką. Kita vertus, kaip minėta, „Zuni“ leidžiamos salvėmis, o ne po vieną.

Tai, kad „Zuni“ raketos nėra valdomos, yra didelis privalumas ukrainiečiams, kad ir kaip keistai tai skambėtų. Valdomos raketos įprastai yra integruotos į orlaivio sistemas. Kadangi Ukraina negali gauti Vakarietiškų lėktuvų ir kovinių sraigtasparnių, valdomos aviacinės raketos yra sunkiai prieinamos.

 

„YouTube“ kanale „Mazut SD“ buvo paskelbtas Ukrainos karinių oro pajėgų operacijos vaizdo įrašas. Jame parodyta, kaip Ukrainos ginkluotųjų pajėgų šturmo lėktuvai skrenda į fronto liniją vykdyti kovinės misijos. Lėktuvai skrenda nedideliame aukštyje, kad jų nepastebėtų Rusijos radarai. Pasiekę iš anksto nustatytą tašką, „Su-25“ leidžia „Zuni“ raketas. Manevras kartojamas kelis kartus.

 

Kad geriau įsivaizduotumėte, kokia pavojinga ši misija, atsiminkite, kad „Su-25“ yra lengvai pastebimas radarams - tai nėra STEALTH lėktuvas. Jis nėra ir labai greitas - ukrainiečiai rusų „Su-25“ ne kartą numušė nuo peties leidžiamomis raketomis. O priešas arti - „Zuni“ varikliai veikia vos 1-2 sekundes, o tuomet raketa tiesiog sklendžia iki taikinio. Maksimalus „Zuni“ veikimo nuotolis - vos 8 km.

(62)
(2)
(60)

Komentarai ()