„Jie žinojo, kas laukia...“ Skelbiama paslaptis, kas nutiko per Putino susitikimą su Erdoganu  ()

Rusija į Turkiją išsiųs 1 mln. tonų grūdų, kurie bus perdirbti ir išsiųsti į Afrikos šalis. Tokius susitarimus Recepas Erdoganas ir Vladimiras Putinas pasiekė per susitikimą Sočyje. Tačiau Turkijos prezidentas žinojo, kas laukia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kazachstano politikas, verslininkas ir judėjimo „Demokratinis Kazachstano pasirinkimas“ lyderis Muchtaras Abliazovas teigia, kad tokius susitarimus abi pusės paprastai parengia iš anksto.

Todėl kai sakoma, kad Erdoganas atvyko ir pademonstravo nepasitenkinimą - tai klaidinga nuomonė. Juk ir Vakarai, ir Erdoganas iš anksto žinojo apie šio susitikimo rezultatus“, - pabrėžė kazachų politikas.

Abliazovas pridūrė, kad JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas į Kijevą atvyko su paruoštu pagalbos paketu. Juk tam, kad ši diplomatinė kelionė įvyktų tokiomis aplinkybėmis, A. Blinkenas turėjo iš anksto žinoti, kokios pozicijos Rusijos diktatorius laikysis susitikime su Turkijos prezidentu.

Beje, Turkijos prekybos apyvarta pernai siekė 62 mlrd. dolerių. Todėl 1 mln. tonų grūdų pristatymas yra vadinamoji „diplomatinė užkanda“ ir nieko daugiau.

„Matosi, kad Erdoganas balansuoja tarp Vakarų ir V. Putino. Kodėl? Todėl, kad prekyba su Rusija tikrai auga. Pernai ji išaugo daugiau kaip 80 proc. Turkija neturi kitos šalies, kurioje būtų tokia prekybos apyvarta ir toks augimas,“ - sakė Muchtaras Abliazovas.

Atitinkamai taip Turkija gali gauti pelno sau.

Visi Recepo Erdogano pareiškimai, kad Ukraina turėtų sušvelninti savo poziciją dėl SWIFT prisijungimo prie „Rosselkhozbank“ ir V. Putino reikalavimo paleisti amoniako vamzdyną Togliatti - Odesa, yra nepriimtini, įsitikinęs politikas.

 

Ukraina šiuo klausimu turi aiškią poziciją. Tačiau Turkijos prezidentas gali pakeisti savo poziciją tik tada, kai NATO sąjungininkai užims pakankamai griežtą poziciją. Dabar viskas krypsta jos link.

Jis pažymėjo, kad daugelis ekspertų dabar diskutuoja, jog tam, kad Rusijos diktatorius taptų kitoks, būtina, kad Juodoji jūra būtų uždaryta visiems - ypač V. Putinui ir Rusijos eksportui. Kad Erdoganas su tuo sutiktų, reikia įtikinamų argumentų.

Recepas Erdoganas, pasak kazachų politiko, atstovauja ne tik Turkijos interesams. Už jo stovi Vakarai. Vien prekyba su Europos šalimis sudaro daugiau kaip 50 proc. visos Turkijos prekybos apyvartos. Be to, ši šalis yra NATO narė. Turkijos ekonomika yra labiau priklausoma nuo Vakarų ekonomikos nei nuo Rusijos ekonomikos.

 

Neabejotinas V. Putino grasinimas eskaluoti padėtį dar labiau skatina Vakarus laikytis atsargesnės pozicijos. Taigi JT buvo įgaliotos atverti galimybę prijungti SWIFT prie „Rosselkhozbank“.

„Buvo ir atitinkamų pareiškimų, kad niekas netrukdo eksportuoti Rusijos žemės ūkio produktų. Tai rodo, kad Vakarai dar neužėmė griežtos pozicijos. Kai tik tai padarys - Erdoganas taip pat pasikeis,“ - pabrėžė Muchtaras Abliazovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(12)
(15)
(-3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: