[Karšta tema] Ukrainos krizė: kokios iki šiol sankcijos jau įvestos Rusijai? O kokių galima tikėtis ateityje – ir kaip jos pakirstų Putino režimą? (Video)  (21)

JAV, JK ir kai kurios jų sąjungininkės įvedė sankcijas Rusijai po to, kai ji pripažino dvi separatistų kontroliuojamas teritorijas Rytų Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau Rusijos prezidento Vladimiro Putino žingsnis nesukėlė visų Vakarų šalių parengtų sankcijų.

Kas yra sankcija?

Sankcija yra nuobauda, kurią viena šalis skiria kitai, dažnai siekiant sustabdyti jos agresyvų elgesį arba tarptautinės teisės pažeidimą.

Sankcijos dažnai skirtos pakenkti šalies ekonomikai arba atskirų piliečių, pavyzdžiui, vadovaujančių politikų, finansams. Tai gali būti kelionių draudimai ir ginklų embargai.

Tai yra viena iš griežčiausių priemonių, kurias gali naudoti šalys, nedalyvaudamos kare.

Kokios sankcijos jau įvestos Rusijai?

ES taiko sankcijas 27 Rusijos asmenims ir organizacijoms, įskaitant bankus. Tai taip pat riboja prieigą prie Europos kapitalo rinkų – atimama galimybė gauti lėšų iš ES bankų – ir uždraudžiama prekyba tarp ES ir dviejų separatistų kontroliuojamų regionų.

Maždaug 351 Rusijos Dūmos, parlamento žemųjų rūmų, nariui taip pat taikomos sankcijos.

Antradienį paskelbtomis JAV sankcijomis siekiama pakenkti Rusijos galimybėms finansuoti savo karines pastangas. Jie taikosi į du valstybinius bankus, kurie, pasak JAV, yra labai svarbūs Rusijos gynybos sektoriui. Jie nebegalės užsiimti verslu JAV ar prisijungti prie Amerikos finansų sistemos.

 

JAV taip pat paskelbė sankcijas penkiems pagrindiniams Rusijos Putino aplinkos žmonėms ir apribojimus JAV sandoriams, susijusiems su Rusijos nacionaline skola.

Amerikiečiams dabar uždrausta verstis verslu separatistų kontroliuojamose Luhansko ir Donecko srityse. Vis dėlto, regionuose veikia nedaug JAV firmų. Tačiau Baltieji rūmai pareiškė, kad gali įvesti platesnes sankcijas, „jei Rusija toliau įsiveržtų į Ukrainą“.

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas paskelbė sankcijas penkiems Rusijos bankams ir trims turtingiems Rusijos verslininkams.

„Tai pirmasis sankcijų paketas ir mes ruošiamės taikyti tolesnes sankcijas“, – sakė JK premjeras. Tačiau kai kurie JK parlamentarai teigė, kad vyriausybė turėjo būti griežtesnė – įtraukti daugiau bankų ir oligarchų.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas atidėjo leidimą atidaryti dujotiekį „Nord Stream 2“, kuriuo turėjo keliauti dujos iš Rusijos į Vokietiją.

 

Kokių dar sankcijų gali sulaukti Rusija?

Vakarų šalys pagrasino Rusijai griežtomis sankcijomis, jei ši įsiveržs į Ukrainą.

Išmesti Rusiją iš SWIFT

Viena iš priemonių būtų pašalinti Rusiją iš pasaulinės finansinių pranešimų paslaugos SWIFT, kuria naudojasi tūkstančiai finansinių institucijų visame pasaulyje. Dėl to Rusijos bankams būtų labai sunku vykdyti verslą užsienyje.

Tačiau tai turėtų ekonominių išlaidų tokioms šalims kaip JAV ir Vokietija, kurių bankai glaudžiai susiję su Rusija. Baltieji rūmai teigia, kad mažai tikėtina, kad tai bus tiesioginė reakcija į invaziją.

Tęsinys kitame puslapyje:




Uždrausti Rusijai naudoti JAV dolerį

JAV galėtų uždrausti Rusijai vykdyti finansines operacijas, susijusias su JAV doleriais. Bet kuri Vakarų įmonė, leidusi Rusijos institucijai prekiauti doleriais, susidurtų su baudomis.

Tai gali turėti didžiulį poveikį Rusijos ekonomikai, nes didžioji dalis naftos ir dujų pardavimo atsiskaitoma doleriais. Tai gali pakenkti Rusijos užsienio prekybai kituose sektoriuose.

 

Tačiau tai reikštų, kad Rusijos naftos ir dujų eksportas sumažės, o tai paveiktų Europos šalis, kurios yra priklausomos nuo rusiškų dujų.

Blokuoti bankus

JAV galėtų įtraukti Rusijos bankus į juodąjį sąrašą, todėl jai būtų beveik neįmanoma atlikti tarptautinių sandorių.

Maskva turėtų gelbėti bankus ir daryti viską, ką gali, kad nedidėtų infliacija ir nesumažėtų pajamos. Tačiau tai pakenktų Vakarų investuotojams, turintiems pinigų tuose bankuose.

Be to, Rusija savo centriniame banke turi daugiau nei 630 mlrd. USD atsargų, kad apsisaugotų nuo tokių ekonominių sukrėtimų.

Aukštųjų technologijų eksporto į Rusiją blokavimas

Vakarai galėtų apriboti pagrindinių aukštųjų technologijų prekių eksportą į Rusiją. Pavyzdžiui, JAV galėtų sustabdyti įmones, pardavinėjančias tokias prekes kaip puslaidininkinių mikroschemos. Jos naudojamos visur – nuo automobilių iki išmaniųjų telefonų.

Tai paveiktų ne tik Rusijos gynybos ir kosmoso sektorius, bet ir visas jos ekonomikos sritis. Tačiau tai gali pakenkti įmonių, kurios eksportuoja technologijas, verslui.

 

Energijos apribojimai

Rusijos ekonomika yra labai priklausoma nuo dujų ir naftos pardavimo užsienyje, o Vakarų šalys gali atsisakyti pirkti naftą ir dujas iš didžiųjų Rusijos energetikos gigantų, tokių kaip „Gazprom“ ar „Rosneft“.

Tačiau tai vėlgi gali lemti aukštesnes dujų kainas ir degalų trūkumą Europai. Pavyzdžiui, Vokietija trečdalį dujų gauna iš Rusijos.

Sunkumai Vakarams

Vakarų šalys derino griežtų sankcijų planus, jei Rusija pradės visapusišką invaziją į Ukrainą. Bet ką daryti, jei ji imasi veiksmų tik mažais žingsneliais?

JAV ir Europos diplomatai teigia, kad Vakarų šalys yra mažiau vieningos, kaip reaguoti į šiuos scenarijus.

Kai kurios šalys, kurios palaiko glaudesnius santykius su Rusija, pavyzdžiui, Vengrija, Italija ir Austrija, gali nenorėti įvesti didelių sankcijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(6)
(11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (21)