[Žinios trumpai] Putinas, paskelbęs Ukrainos „denacifikaciją“, atakavo Holokausto aukų memorialą: yra žuvusių  ()

Rusijos pajėgos antradienį apgadino Babij Jarą – vieną ryškiausių Europoje Holokausto memorialų. Žala greitai sulaukė tarptautinio pasmerkimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir jo štabo viršininkas sakė, kad Rusijos kariuomenė subombardavo netoliese esantį radijo bokštą, žuvo penki žmonės ir apgadino Holokausto memorialą.

„Pasauliui: kokia prasmė sakyti „niekada daugiau“ 80 metų, jei pasaulis tyli, kai bomba nukrenta į tą pačią Babij Jaro vietą? Žuvo mažiausiai 5 žmonės. Istorija kartojasi...“, – tviteryje rašė Zelenskis.

„Dabar vyksta galingi bombardavimai. Raketa pataikė į vietą, kur yra Babij Jaro memorialinis kompleksas! Šie barbarai vėl žudo holokausto aukas“, – tviteryje rašė Zelenskio štabo viršininkas Andrijus Jermakas.

Babij Jaras yra viena baisiausių masinių žudynių vietų Ukrainoje. 1941 m. rugsėjį nacių pajėgos nužudė daugiau nei 33 000 žydų – tuo metu Kijevo žydų – per vienas baisiausių masinių žudynių Antrojo pasaulinio karo metais.

Žudynių vieta Kijeve dabar yra memorialas aukoms atminti ir tarptautinis paminklas prieš tokį smurtą. Komplekse taip pat yra paminklai kitiems nacių nužudytiesiems, įskaitant romus ir ukrainiečius rezistentus.

 

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tvirtino, kad jo neišprovokuota invazija į Ukrainą privestų prie šalies „denacifikacijos“ ir užbaigtų rusakalbių ukrainiečių „genocidą“. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra rusakalbis žydas, kilęs iš Rytų Ukrainos.

Holokausto atminimo grupės visame pasaulyje griežtai pasmerkė šios atminimo vietos suniokojimą.

JAV Holokausto muziejus rašė, kad yra „pasipiktinęs dėl žalos, kurią Babij Jaro memorialui padarė vakarykštė Rusijos ataka“, tviteryje pavadinęs šią vietą „šventa vieta“.

 

„Smerkiame išpuolį prieš žydų kapines, esančias šalia memorialinės vietos, skirtos Kijevo žydų holokaustui ir žydų tautos nužudymui Babij Jare atminti. Raginame išsaugoti ir gerbti šios vietos šventumą“, – teigiama Izraelio užsienio reikalų ministro Yairo Lapido žinutėje, kurioje Rusija nebuvo paminėta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(0)
(3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: