[Karšta tema] Lenkijos sprendimas atiduoti savo „MiG-29“ naikintuvus nustebino JAV - Ukrainai teks palaukti  ()

Kovo 8 dieną Lenkija pranešė, kad nemokamai atiduoda visus savo „MiG-29“ naikintuvus. Tiesa, ne Ukrainai, kaip buvo tikimasi, o JAV Karinių oro pajėgų bazei Ramštaine, Vokietijoje. Šis sprendimas sukūrė vilčių, kad Ukraina tuoj gaus beveik tris dešimtis naikintuvų, kurie leistų kovoti su jos miestus bombarduojančiais lėktuvais ir sparnuotosiomis raketomis. Tačiau bent jau kol kas lenkų „MiG-29“ į Ukrainą nekeliaus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-09 [Karšta tema] Lenkijos sprendimas atiduoti savo „MiG-29“ naikintuvus nustebino JAV - Ukrainai teks palaukti  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkijos Vyriausybės sprendimas atiduoti visus „MiG-29“ nebuvo lengvas. Kelias dienas svarstoma, kaip tai padaryti, kad Lenkija netaptų karo dalyve. Jai iš Lenkijos pakilę naikintuvai įskris į oro erdvę dėl kurios kovoja Rusija, Lenkija pati gali tapti taikiniu. Kita išeitis - ukrainiečių pilotų atvykimas, kad jie naikintuvus pasiimtų patys, bet ir tada jie kiltų iš Lenkijos aerodromų. Lenkijos politikai kartojo, kad tai turėtų būti NATO sprendimas, kad Lenkija neliktų viena ir neatrodytų, jog veržiasi į tarpą tarp Ukrainos ir Rusijos. Tuo tarpu JAV teigė, kad Varšuvai pačiai teks priimti šį sprendimą, o ji jį palaikys.

Taigi, Lenkija sprendimą priėmė - sutiko išsiųsti visus savo „MiG-29“ į JAV bazę Vokietijoje. Tie naikintuvai taptų JAV reikalu, o mainais Lenkija gautų naujų oro gynybos orlaivių (greičiausiai F-16). 

Tačiau kol ukrainiečiai dalinosi sveikinimo žinutėmis, JAV Gynybos departamento atstovas Johnas Kirby atmetė Lenkijos pasiūlymą. Pasirodo, JAV pareigūnai apie tokį planą net nežinojo. Kirby teigė, kad JAV/NATO valdomų naikintuvų kilimas iš JAV/NATO bazės Vokietijoje ir jų kelionė į karo veiksmų plėšomą oro erdvę sukeltų saugumo problemų visam aljansui.

Taigi, Lenkijos, NATO narės, naikintuvų perdavimas Ukrainai yra didelis galvosūkis. Ir sprendimo jis neturi. Jei lenkiškus naikintuvus Ukrainai perduotų JAV, ar Rusija laikytų JAV ir visą NATO karo dalyve? O gal Rusijos taikiniu vis tiek taptų Lenkija, kuri šiuos naikintuvus perduoda su aiškiu tikslu apginkluoti Ukrainą?

 

Be to, Baltųjų Rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki teigia, kad sovietinių naikintuvų pakeitimas moderniais užtruktų ilgiau nei galima pamanyti. F-16 vis dar yra gaminami, bet naujų naikintuvų laukia visa eilė pirkėjų. Taigi, kurį laiką Lenkijos dangų tektų saugoti aljanso partneriams, todėl reikėtų pergrupuoti esamus pajėgumus.

 

Tikriausiai kyla klausimas, kodėl ginklus, įskaitant modernias nuo peties paleidžiamas raketas, Ukrainai perduoti lengviau nei naikintuvus. Naikintuvas iš esmės yra skraidanti modulinė ginkluotės sistema. Kai naikintuvas skrenda, tai yra naudojamas ginklas. Iš NATO į Ukrainą skrendantys naikintuvai Rusijos tikriausiai būtų interpretuojami panašiai kaip iš Lenkijos į Ukrainą šaudomos raketos. Net jei naikintuvai per sieną būtų permesti žeme, Rusija galėtų laikyti Lenkiją ir NATO karo dalyve vien dėl tokios ginkluotės pajėgumų. Dėl tos pačios priežasties Ukrainai neperduodamos didesnės raketų sistemos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(9)
(-7)

Komentarai ()