[Žinios trumpai] Kaip atrodo Lietuvoje sukurtas ir Ukrainos kariuomenės jau naudojamas „kosminis ginklas“: generolas pristatė „dronų medžiotoją“ (Video)  (3)

„Geležinis generolas“ Valerijus Zalužnis parodė tai, ką internautai įvardijo kaip „kosminį ginklą“ – Ukrainos kariuomenė jį naudoja prieš Rusijos oro antskrydžius.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-16 [Žinios trumpai] Kaip atrodo Lietuvoje sukurtas ir Ukrainos kariuomenės jau naudojamas „kosminis ginklas“: generolas pristatė „dronų medžiotoją“ (Video)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kaip ir „Žvaigždžių karuose“, trūksta tik šviesos kardo“, – po nuotrauka soc. tinkluose pasipylė tokie komentarai.

„Ukrainos armija virsta kosmoso kariais“, – sakė kiti.

Ginklą, kuris atrodo kaip iš mokslinės fantastikos filmų, pristatė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Zalužnis. Generolas rankose laiko Lietuvoje sukurtą „dronų medžiotoją“.

Dronai laikomi dideliu pavojumi šiuolaikiniame mūšio lauke ir juos sunku pašalinti. Lietuvių bendrovė „NT Service“ sukūrė nešiojamą įrenginį kovai su priešo bepiločiais orlaiviais, pavadintą EDM4S.

Šis prietaisas, be kovos su bepiločiais orlaiviais, turi dar vieną funkciją: juos pats aptinka. 

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6229

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Šiuo metu Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau naudoja tokį įrenginį, teigia „Onet“. Ginklas sveria 5,5 kg, jo veikimo nuotolis yra 3-5 km. Iš pradžių jis buvo pastatytas siekiant apsaugoti viešuosius objektus, kritinę infrastruktūrą ir pan. nuo dronų pavojas. 

Nuotoliniu būdu valdomam orlaiviui patekus į ginklo veikimo diapazoną, jis nustatomas per kelias sekundes, o signalas siunčiamas į stebėjimo sistemą. Tada jis įspėja karius apie drono vietą.

Atakos atveju, taikinys gali būti už ginklo jautrumo diapazono ribų.

Karys EDM4S įrenginį nukreipia į taikinį ir paspaudžia gaiduką.

 

Tada EDM4S generuojama galinga elektromagnetinė banga blokuoja drono valdymą ir navigaciją. Dronas nusileidžia ir gali būti sunaikintas. 

Tiesa, jei dronas turi „Grįžti į namus“ funkciją, nuktrūkus valdymo signalui, jis gali grįžti į pradinį tašką.

Pasak išradėjo, EDM4S yra sistema, kuri patenka į NATO ginkluotės katalogą.

„Dronų medžiotoją“ prezidentas Gitanas Nausėda asmeniškai pasiūlė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generolui Ruslanui Chomčakui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(120)
(4)
(116)

Komentarai (3)