Tai rekordas! Mokslininkai ką tik atrado dar daugiau Jupiterio palydovų  ()

2023 metų vasario 3 dieną, penktadienį, mokslininkai pranešė apie atrastus 12 naujų dujų milžinės palydovų, kurių skaičius pasiekė rekordinius 92. Tai daugiau, nei turi bet kuri kita mūsų sistemos planeta.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-02-04 Tai rekordas! Mokslininkai ką tik atrado dar daugiau Jupiterio palydovų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai atrado 12 naujų palydovų, skriejančių apie Jupiterį, ir dabar jų 92.

Tai daugiau, nei turi bet kuri kita mūsų sistemos planeta. Anksčiau pirmavęs Saturnas, pasitraukia į antrą vietą su 83 patvirtintais palydovais.

Jupiterio palydovai neseniai įtraukti į Tarptautinės astronomų sąjungos mažųjų planetų centro sąrašą, sakė komandos narys, Scottas Sheppardas iš Carnegie instituto.

Palydovai buvo atrasti Havajuose ir Čilėje esančiais teleskopais 2021 ir 2022 metais, ir jų orbitas patvirtino vėlesni stebėjimai.

Naujieji mėnuliai yra nuo 1 iki 3 kilometrų skersmens, teigia Sheppardas.

„Tikiuosi, netolimoje ateityje gausime vieno iš šių palydovų didesnės raiškos vaizdą, ir galėsime geriau nustatyti jų kilmę,“ rašė jis penktadienį.

Balandį Europos kosmoso agentūra siųs zondą link Jupiterio, kuriuo bus tiriama pati planeta ir kai kurie iš didžiausių ledinių jos palydovų. O kitais metais NASA paleis „Europa Clipper“ zondą tiri to paties pavadinimo Jupiterio palydovą, po kurio ledine pluta gali būti okeanas.

Prieš kelis metus atradęs daug Saturno palydovų ir dalyvavęs kol kas 70-ies Jupiterio playdovų atradime Sheppardas tikisi dar pagausinti žinomą dujų milžinių palydą.

Apie Jupiterį ir Saturną skrieja daugybė mažų palydovų, kurie, kaip manoma, yra didesnių palydovų tarpusavio susidūrimų ar susidūrimų su kometomis ir asteroidais, fragmentai, sakė Sheppardas. Tas pats pasakytina apie Uraną ir Neptūną, bet jie taip toli, kad jų palydovus pastebėti dar sunkiau.

 

Kol kas Uranas turi 27 patvirtintus palydovus, Neptūnas turi 14, Marsas turi du, o Žemė – vieną. Venera ir Merkurijus palydovų neturi.

Naujai atrasti Jupiterio palydovai dar nėra pavadinti. Sheppardas sakė, kad tik pusė jų yra pakankamai dideli — bent 1 mylios (1,5 kilometro) ar panašiai skersmens, kad gautų pavadinimą.

Marcia Dunn
phys.org




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: