Įvyko istorinis pirmosios pasaulyje raketos, atspausdintos 3D spausdintuvu, skrydis – bet viskas klojosi ne taip, kaip planuota (Video)  ()

Amerikiečių kompanija „Relativity Space“ paleido savo unikalią nešančiąją raketą, tačiau viskas klostėsi ne taip, kaip planuota. Tačiau kūrėjai neliūdi.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-23 Įvyko istorinis pirmosios pasaulyje raketos, atspausdintos 3D spausdintuvu, skrydis – bet viskas klojosi ne taip, kaip planuota (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovo 23 d. iš Kanaveralo kyšulio (Florida, JAV) kosmodromo pirmą kartą paleista nauja raketa, sukurta naudojant 3D spausdinimą – tai yra pirmoji tokia raketa pasaulyje. Tai buvo trečiasis bandymas paleisti bendrovės „Relativity Space“ sukurtą raketą, tačiau jis nebuvo visiškai sėkmingas, rašo „Space“.

Kovo 23 d., 2:25 val. Lietuvos laiku, įvyko debiutinis nešančiosios raketos „Terran 1“ paleidimas į kosmosą. Beveik visus raketos komponentus 3D spausdintuvo pagalba sukūrusiai bendrovei „Relativity Space“ tai buvo jau trečias bandymas paleisti unikalią raketą.

Kaip rašėme anksčiau, „Terran 1“ raketa turėjo atlikti pirmąjį skrydį kovo 8 d., tačiau dėl techninių nesklandumų startas buvo nukeltas į kovo 11 d., tačiau oro sąlygos taip pat neleido jos paleisti.

 

Tačiau debiutinis raketos skrydis į kosmosą nebuvo visiškai sėkmingas. Tiesą sakant, pagrindinis tikslas taip ir nebuvo pasiektas – raketa nepasiekė žemos Žemės orbitos. Tačiau pats faktas, kad jis sėkmingai atitrūko nuo žemės, anot „Relativity Space“ atstovų, yra sėkmė.

 

Iš pradžių viskas klostėsi pagal planą. „Terran 1“ raketa pakilo į viršų, pasiekė reikiamą aukštį, kuriame atsiskyrė antroji pirmosios pasaulyje tokios raketos pakopa. Tačiau praėjus maždaug 3 minutėms po paleidimo, kažkas nutiko ir antroji pakopa negalėjo patekti į žemą Žemės orbitą.

Tačiau „Relativity Space“ atstovų šis faktas nelabai liūdina. Pasak Arv Tizani Kelly, niekas niekada nebandė į kosmosą pasiųsti 3D atspausdintos raketos, tačiau pats startas padėjo surinkti daug svarbių duomenų.

 

 

„Nepaisant to, kad mūsų raketa nepasiekė tikslo, mums pavyko parodyti, kad tokios raketos gali pakilti ir turėti puikių perspektyvų“, – sako Arva Tizani Kelly.

Anot „Relativity Space“ atstovų, bet kuriuo atveju paleidimas buvo pusiau sėkmingas, o visi duomenys, gauti raketos debiutinio skrydžio metu, bus naudojami gedimų šalinimui.

„Terran 1“ yra ne tik pirmoji 3D spausdinta raketa, bet ir varoma skysto metano ir skysto deguonies mišiniu. Jei paleidimas būtų visiškai sėkmingas, tai būtų pirmoji raketa, paleista į kosmosą, varoma tokiu kuru. Beje, šį mišinį naudoja „SpaceX“ raketa „Starship“, kuri dar nebuvo paleista.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()