Pavojingi kaip branduolinė bomba. DART pasekmės: NASA netyčia paleido į kosmosą gigantiškus akmenis  ()

Bandant planetų apsaugos technologijas, NASA aparato smūgis į asteroidą lėmė didelių nuolaužų atsiradimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijos universiteto Los Andžele (JAV) mokslininkai išsiaiškino, kad po DART aparato smūgio į netoli Žemės esantį asteroidą Dimorfos į kosmosą išskrido 37 dideli akmenys. Tai reiškia, kad naujoji planetų apsaugos technologija gali išprovokuoti papildomų problemų Žemei atsiradimą, rašo „Daily Mail“.

2022 m. rugsėjį erdvėlaivis DART atsitrenkė į asteroidą Dimorfos (jis skrieja aplink kitą didesnį asteroidą Didymus), kad pakeistų jo orbitą. Taip mokslininkams pavyko patvirtinti naujos technologijos, kuri gali būti panaudota apsaugoti Žemę nuo pavojingų asteroidų, efektyvumą.

Mokslininkai ištyrė Hablo kosminio teleskopo stebėjimus ir padarė išvadą, kad dėl smūgio į kosmosą išskrido 37 dideli iki 6 metrų dydžio asteroido fragmentai. Visi jie skrido maždaug 20 000 km/val. greičiu.

Nors nė viena iš šių uolienų nėra nukreipta į Žemę, naujas tyrimas rodo, kad naujos planetinės gynybos technologijos gali sukelti papildomų problemų keičiant pavojingo asteroido trajektoriją.

Mokslininkų teigimu, net jei į Žemę nukris vienas 5 metrų asteroido fragmentas, dėl to išsiskirs tiek energijos, kiek išsiskyrė atominės bombos sprogimo metu Japonijos mieste Hirošimoje 1945 metais. Tai reiškia, kad nuolaužos iš paties tikslinio asteroido gali padaryti rimtą žalą, jei atsitrenks į mūsų planetą, nes jos greitis bus didžiulis.

 

Nors Dimorfos nėra pavojingas asteroidas, nes skrenda 10 milijonų km atstumu nuo Žemės, jis buvo pasirinktas kaip objektas naujoms planetų apsaugos technologijoms išbandyti. Visi 37 akmenys neskrenda link Žemės, tačiau ateityje, jei panaši technologija bus pritaikyta arčiau mūsų esančiam pavojingam asteroidui, tokios nuolaužos planetai vis tiek gali pakenkti, mano mokslininkai.

Tyrimo autoriai ir toliau stebės šiuos akmenis, kad galėtų apskaičiuoti tikslesnes jų skrydžio trajektorijas, ir siūlo į jų rezultatus atsižvelgti planuojant būsimas panašias misijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()