Izraelis kardinaliai keičia požiūrį į kanapes  (28)

Viešojo Saugumo ministras Gilad Erdan patvirtino, jog pritaria kanapių dekriminalizacijai. Ministras sakė, kad jis priima specialistų komisijos, kuriai jis pavedė išnagrinėti šį klausimą, išvadas, pritaikant Portugalijos modelį, pagal kurį narkotiko turėjimas bei naudojimas būtų dekriminalizuotas ir traktuojamas kaip sveikatos problema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šį sprendimą priėmiau gana sunkiai“ – sakė G. Erdan.

„Mes turime būti tikri, kad, apribodami baudžiamąsias procedūras, tuo pat metu didinsime švietimą apie naudojimo poveikį (galimai neigiamą)”.

Pagal šį pasiūlymą, disponavimas kanapėmis privačioje namų valdoje neužtrauktų jokios bausmės, tačiau tiems, kurie būtų sugauti rūkant kanapes viešoje erdvėje, ir toliau galėtų būti taikomos baudžiamos priemonės.

„Tai reikštų perėjimą prie administracinių baudų, o baudžiamoji atsakomybė būtų taikoma tik kraštutiniais atvejais“ – sakė Gilad Erdan.

Nusižengusieji pirmą kartą, būtų baudžiami 1,000 Izraelio šekelių (246 €) bauda, tačiau neturėtų kriminalinio įrašo byloje. Bauda būtų dvigubinama, nusižengus antrą kartą.

Pagautieji trečiąjį kartą vis dar galėtų išvengti baudžiamosios bylos, su sąlyga, jog priimtų keletą galimų apribojimų, įskaitant ginklo arba vairuotojo pažymėjimo praradimą, taip pat turėtų dalyvauti reabilitacijos programoje. Tik tuo atveju, jeigu pažeidėjas būtų sugautas ketvirtą kartą, jis taptų kaltinamuoju objektu.

Erdan nenurodė, koks kanapių kiekis turėtų užtraukti sankcijas, tačiau jau anksčiau Kovos su Narkotikais Biuras rekomendavo, jog baudos turėtų būtų taikomos turintiems daugiau nei 15 gramų kanapių žiedų.

„Policija galės nukreipti išteklius nuo kanapių vartotojų, kurie jas naudoja savoms reikmėms, ir vietoje to sutelkti juos kovojant prieš pavojingus narkotikus“ – kalbėjo jis spaudos konferencijoje  Tel Avive.

Kanapių naudojimas Izraelyje yra gana dažnas reiškinys. Pasak Jungtinių Tautų narkotikų ir nusikalstamumo biuro, beveik 9 procentai izraeliečių yra kanapių vartotojai.

Izraelis jau pirmauja pagal legaliai kanapes naudojančių pacientų kiekį, lyginant su visa šalies populiacija. Legaliai kanapes vartoja jau daugiau nei 21 000 žmonių, o tai yra didžiausias santykis lyginant su Vakarų šalimis.

JAV jau 28 valstijos legalizavo kanapių naudojimą medicinoje, o nuo 2012 Aliaska, Kalifornija, Meinas, Masačusetsas, Nevada, Oregonas ir Vašingtonas įteisino kanapių naudojimą ir rekreaciniams tikslams.

Valstybė yra gerai žinoma kaip medicininių kanapių pionierė. Praėjusią vasarą Vyriausybė patvirtino Sveikatos Apsaugos ministro Yaakov Litzman inicijuotą planą sušvelninti kai kuriuos medicininių kanapių reikalavimus. Planas siekia išplėsti gydytojų, kurie gali išrašyti receptą kanapėms, skaičių, pašalinti kanapių augintojų skaičiaus apribojimus, padaryti kanapes prieinamas patvirtintoms vaistinėms bei galimai eliminuoti leidimo iš Sveikatos Ministerijos reikalavimą tam, kad pakaktų vien tik gygytojo išrašyto recepto.

Jeigu nauja strategija būtų patvirtinta Vyriausybės, ji įsigaliotų per tris mėnesius“ – sakė Viešojo Saugumo ministras Gilad Erdan.

Šaltinis www.kana.pe

(26)
(0)
(26)

Komentarai (28)