Daugelis kalbėdami apie naująjį koronavirusą daro klaidą: ar žinote, kuo skiriasi SARS-CoV-2 nuo COVID-19?  ()

Pastaruoju metu tiek žiniasklaidoje, tiek neoficialioje aplinkoje kalbant apie naujausią iš Uhano kilusį koronavirusą, minimas jo – bei jo sukeliamos ligos – pavadinimas. Deja, kadangi tiek virusas, tiek liga yra nauja, dar vis painiojami pavadinimai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-03-04 Daugelis kalbėdami apie naująjį koronavirusą daro klaidą: ar žinote, kuo skiriasi SARS-CoV-2 nuo COVID-19?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) vasario 11 d. paskelbė oficialius ligos ir jos sukėlėjo pavadinimus.

Virusas, kuris sukelia ligą, vadinasi „sunkus ūminis kvėpavimo sindromas koronavirusas 2“ (SARS-CoV-2). Liga, kurią sukelia virusas, vadinama koronaviruso liga (COVID-19).

Kodėl pavadinimai skiriasi?

Virusai ir jų sukeliamos ligos dažnai turi skirtingus pavadinimus. Pavyzdžiui, ŽIV (žmogaus imunodeficito virusas) yra virusas, sukeliantis AIDS ligą. Žmonės dažnai žino ligos – pavyzdžiui, tokios kaip tymai – pavadinimą, bet ne ją sukeliančio viruso pavadinimą (tymų atveju tai būtų rubeola).

Virusų ir ligų įvardijimui egzistuoja skirtingi procesai ir tikslai, skelbia PSO.

Virusai pavadinami atsižvelgiant į jų genetinę struktūrą – kad būtų lengviau sukurti diagnostinius testus, vakcinas ir vaistus. Šį darbą atlieka virusologai ir platesnė mokslo bendruomenė, ir virusus „krikštija“ Tarptautinis virusų taksonomijos komitetas (ICTV).

Ligoms pavadinimai suteikiami tam, kad diskusijos apie ligų prevenciją, plitimą, pernešamumą, sunkumą ir gydymą būtų patogesnės. Jų pavadinimus joms pagal Tarptautinę ligų klasifikaciją nustato PSO.

ICTV oficialų Uhano koronaviruso pavadinimą paskelbė 2020 vasario 11 d. SARS-CoV-2 pavadinimas buvo pasirinktas todėl, kad virusas genetiškai susijęs su koronavirusu, atsakingu už 2003 metų SARS protrūkį. Tačiau nors abu virusai yra susiję, jie yra skirtingi, įspėja PSO.

Tą pačią dieną PSO paskelbė ir oficialų viruso sukeliamos ligos pavadinimą. COVID-19 pavadinimas buvo parinktas laikantis gairių, anksčiau parengtų kartu su Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija (OIE) ir Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()