Lietuvių komanda pateko į antrąjį "Microsoft" turnyro "Imagine Cup" etapą  (0)

Lietuvos studentai, kuriantys aplinkos taršos nustatymo ir informacijos perdavimo sprendimą realiuoju laiku, sėkmingai įveikė pirmąjį bendrovės „Microsoft“ rengiamo tarptautinio konkurso „Imagine cup“ etapą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasmet šimtus tūkstančių dalyvių iš viso pasaulio pritraukiantis konkursas lietuviams nėra naujiena – 2004 m. viena lietuvių komandų pateko į konkurso finalą, o 2005 m. – jame triumfavo. Šiemet konkursas, kuriame sprendžiamos globalios pasaulio problemos, vyksta jau aštuntąjį kartą.

„Lietuvių komandos patekimą į antrąjį etapą tūkstančius pajėgiausių IT studentų visame pasaulyje pritraukiančiame turnyre vertinu kaip didelį laimėjimą. Komandos pateikta idėja yra prasmingą ir gali būti naudinga visai žmonijai, todėl sėkmingai ją įgyvendinus galima būtų tikėtis ir tolesnės sėkmės“, – sakė „Microsoft Lietuva“ akademinių programų koordinatorius Tautvydas Dagys.

Lietuvių komandos nariai, VGTU studentai, šiuo metu rungiasi antrajame konkurso etape ir kuria produktą, kuris, įmontuotas į automobilį, realiu laiku galėtų rinkti informaciją apie aplinkos užterštumą ir išmetamų dujų kiekį. Operatyviai surenkami duomenys sudarytų aktualų teritorijos taršos žemėlapį, tai leistų greičiau suteikti gyventojams informaciją ir priimti aplinkosaugos sprendimus.

„Tikime, kad mūsų įgyvendinamas projektas yra naudingas ir planuojame būti tarp 15 komandų, pakviestų į finalą, - sakė Lietuvos komandos kapitonas Tomas Fedosejev. – Šiuo metu komplektuojame kuriamą prietaisą, kuris galėtų kuo tiksliau nustatyti taršos lygį.“

Lietuvių komanda pirmajame „Imagine Cup“ etape įtikino komisiją savo projekto naudingumu, todėl dabar, patekus į antrąjį etapą, gavo reikalingas priemones ir kuria aprašytus produktus. Bendrovė „Microsoft“ kiekvienai komandai, patekusiai į antrąjį etapą, skyrė po kompiuterį, kad visos komandos turėtų vienodus resursus. Jei studentai sėkmingai pasirodys ir antrajame etape, jie  pateks į konkurso finalą, liepos 3-8 dienomis vyksiantį Varšuvoje. Finale susirungs komandos iš viso pasaulio, kur kiekviena iš jų pristatys savo projektą kompetentingai komisijai ir pretenduos į 25 tūkst. JAV dolerių piniginį prizą.

Studentai sprendžia pasauliui svarbias problemas

Konkursas „Imagine Cup“ kasmet siekia informacinių technologijų pagalba spręsti opiausias pasaulyje problemas. Organizatorių vertinimu, šiemet aktualiausios problemos yra: bado ir skurdo mažinimas, visuotinio pagrindinio išsilavinimo suteikimas, lyčių lygybės užtikrinimas, vaikų mirštamumo mažinimas, nėščiųjų sveikatos apsauga, ŽIV, AIDS ir kitų ligų prevencija, pasaulinis bendradarbiavimas.

Konkursas vyksta keliose kategorijose, kurias studentai pasirenka pagal savo kompetencijos lygį. Šiais metais kategorijos yra tokios: programinės įrangos kūrimas, įdėtinių sistemų kūrimas, žaidimų kūrimas, vaizdo montavimas (angl. Digital media) ir IT iššūkis. „IT iššūkis – labiau teorinė kategorija, dalyviai pirmajame etape turi atsakyti į klausimus, o antrame – išanalizuoti pateiktą atvejį. Visose kitose kategorijose konkursas vyksta vertinant siūlomų projektų svarbą  ir jų įgyvendinimo kokybę ,“ – skirtumus detalizavo T. Dagys.

Konkurso naujovė – idėjos naudingumo pristatymas visuomenei

Šiųmetinis konkursas nuo ankstesniųjų skiriasi savo mastu ir vertinimo naujovėmis. „Svarbu ne tik sukurti gerą produktą, bet ir mokėti jį tinkamai pateikti. Būtent todėl šiais metais komisija vertins komandų sugebėjimą išpopuliarinti savo produktą socialiniuose tinkluose ir internete. Dalyviai skatinami supažindinti su sukurtu sprendimu kuo platesnį gyventojų ratą - tai turėtų paaštrinti konkurenciją ir duoti geresnių rezultatų“,- sakė T. Dagys.

Vienas iš svarbių reikalavimų, norint patekti į finalą, yra produkto nišos rinkoje atradimas. Dėl to vilniečių komanda nusprendė, atėjus produkto kūrimo pabaigai, jį realiai išbandyti. Komandos nariai jau susitarė su viena taksi bendrove ir jos automobilyje įdiegs naująjį produktą. Automobiliui važinėjant Vilniaus gatvėmis bus galima stebėti, kaip prietaisas renka informaciją apie taršą, automobilio išmetamas dujas.

Ankstesnių metų „Imagine Cup“ konkurso dalyvių teigimu, šiame renginyje užmezgama daug svarbių kontaktų, kurie praverčia ateityje. Gerai pasirodę studentai neretai pasiekia gerų rezultatų ir profesinėje srityje: sėkmingiausiai projektus įgyvendinantys dalyviai sulaukia  pasiūlymų dirbti korporacijoje „Microsoft“, kiti sukuria savo verslą, tęsią pasiūlytų produktų kūrimą ir pristato juos rinkai. Lietuviai, 2005 m. laimėję „Imagine Cup“, kurį laiką panašius projektus kūrė Danijoje, tačiau neseniai komanda grįžo į Lietuvą ir čia įkūrė Danijos kompanijos filialą.

Daugiau informacijos apie „Imagine Cup“ galima rasti tinklalapyje http://imaginecup.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: