Vilniaus universiteto bibliotekoje atidaroma tarptautinė paroda Maratono mūšio 2500 metų sukakčiai paminėti  (0)

2010 metais sukanka 2500 metų nuo Maratono mūšio – vieno reikšmingiausių įvykių Senovės Graikijos istorijoje, turėjusio didžiulę įtaką ir visai Europos kultūrai. Šiai sukakčiai paminėti organizuojamos parodos, vyksiančios daugelyje pasaulio miestų vienu metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

490 pr. m. e. graikų kariuomenė, vadovaujama karvedžio Miltiado, mūšyje Atikos Maratono lygumoje nugalėjo beveik triskart didesnę persų kariuomenę. Pasakojama, kad po mūšio graikų karys Filipidas atbėgo apie 42 km iš Maratono lygumos į Atėnus pranešti apie graikų pergalę prieš persus ir vos pasakęs tai mirė. Šis epizodas įamžino Maratono vardą.

Graikijos užsienio reikalų ministerijos bei Kultūros ir turizmo ministerijai parėmus, paroda parengta iš privačios maratono mūšio tyrėjo Georgijaus Dolianičio bibliotekos. Archyvinė medžiaga pateikiama skaitmenine forma. Pirmą kartą originali G. Dolianičio paroda buvo eksponuota per jo paskaitų ciklą „Maratono mūšis – amžinas heroizmo pavyzdys ir nuolatinis įkvėpimo šaltinis“.

Vilniaus universiteto bibliotekoje vyksiančioje parodoje išlaikytas tas pats eksponatų išdėstymas ir komentavimas, koks buvo ir originalioje G. Dolianičio parodoje.

„Vilniaus universiteto biblioteka džiaugiasi bendradarbiavimu su Graikijos ambasada Vilniuje. Mums didelė garbė kartu su kitomis šalimis dalyvauti šiame puikiame renginyje. Vilniaus universiteto biblioteka, šiemet mininti 440 metų sukaktį, savo fonduose yra sukaupusi įvairių šalių mokslą, kultūrą ir istoriją reprezentuojančius leidinius. Maratono mūšiui skirta paroda iš privačios G. Dolianičio kolekcijos suteiks galimybę bibliotekos lankytojams pamatyti iki šiol dar neregėtų dokumentų, atskleidžiančių šio istorinio mūšio reikšmę ir poveikį,“ – rengdamasi parodos atidarymui kalbėjo VU bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė.

Paroda atidaroma lapkričio 15 d. 16 val. Vilniaus universiteto bibliotekos Komunikacijos kampelyje III aukšte (Universiteto g. 3). Paroda bibliotekoje veiks iki lapkričio 30 d. Vilniuje šią parodą rengia Graikijos ambasada Vilniuje ir Vilniaus universiteto biblioteka.

Apie VU biblioteką:

Seniausia ir turtingiausia Lietuvos valstybinės reikšmės akademinė biblioteka, reprezentuojanti Universitetą ir visą šalį. Biblioteka, įsikūrusi unikaliame istoriniame architektūriniame ansamblyje, išsiskiria reikšmingu mokslui, švietimui ir kultūrai sukauptu paveldu. VU biblioteka atvira Universiteto bendruomenei, Vilniaus miesto ir visos Lietuvos gyventojams, užsienio svečiams.

Bibliotekoje saugomos kultūros paveldo retenybės:  seniausia spausdinta knyga, esanti Lietuvoje – inkunabulas Rabano Mauro Opus de universo (Strassburg, 1467) ir vienas iš dviejų pasaulyje žinomų pirmosios lietuviškos knygos Martyno Mažvydo Katekizmo egzempliorių. Biblioteka daugelį metų yra garbingiausių Lietuvos Respublikos svečių vizitų dienotvarkėje. Joje lankėsi Belgijos karališkoji šeima, Velso princas Čarlzas, popiežius Jonas Paulius II, Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama, Nyderlandų karalienė, Ispanijos karališkoji šeima ir daugelis kitų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)