Ekspertai aiškinsis, nuo ko mirė XVI a. astronomas Tycho Brahe  (1)

Tarptautinė ekspertų komanda pirmadienį Prahoje pradėjo XVI amžiaus astronomo Tycho Brahe ekshumaciją, tikintis nustatyti, kokia buvo tikroji jo mirties priežastis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Iš tiesų mes neatvykome čia tirti ir pasakyti, ar tai buvo žmogžudystė ar ne, mes tirsime visą Ticho Brahe gyvenimą“, – teigė komandai vadovaujantis Jensas Vellevas iš Danijos Aarhuso universiteto.

Tyge Ottesenas Brahe (1546–1601), kuris padarė prielaidą, kad Mėnulis ir Saulė sukasi aplink Žemę, bet kitos planetos sukasi aplink Saulę, gimė Danijoje, tačiau paskutiniuosius du savo gyvenimo metus praleido Prahoje, tarnaudamas Habsburgų imperatoriui Rudolfui II.

Manoma, kad jis mirė sutrikus inkstų veiklai, tačiau įtariama, kad jis buvo tyčia nunuodytas. Danų istorikas Peteris Andersenas neseniai iškėlė mintį, kad astronomą Danijos karaliaus Christiano IV užsakymu nužudė tolimas giminaitis Ericas Brahe.

„Jis neabejotinai vartojo gyvsidabrį, tai žinome iš prieš 10 metų padarytų tyrimų. Tyrimus pakartosime vėl ir žinoma juos atliksime geriau“, – teigė J. Vellevas.

„Sudėsime šio periodo analizę ir jo kaulų tyrimus ir tuomet galbūt galėsime nustatyti, ar jis suvartojo tiek daug gyvsidabrio, kad nuo jo mirė“, – pridūrė jis. Danų tyrėjai dirbs keturias dienas kartu su kolegomis iš Prahos nacionalinio muziejaus antropologijos instituto ir Čekijos mokslų akademijos.

„Kapo atvėrime dalyvaus 40–50 žmonių“, – naujienų agentūrai AFP teigė Čekijos nacionalinio paveldo instituto archeologijos departamento vadovas Jaroslavas Podliska.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)