Paskelbti geriausi 2014–2015 m. pasaulio universitetai: kaip sekasi Lietuvai?  (2)

Geriausių pasaulio universitetų sąraše Vilniaus universitetas (VU) pateko į 600-uką. Reitinge tarp 800 geriausiųjų – dar trys Lietuvos aukštosios mokyklos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kauno technologijos universitetas (KTU), Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) ir Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) nuo pirmaujančiųjų pasaulyje atsiliko daugiau nei per 700 vietų.

Visų kitų Lietuvos universitetinių aukštųjų mokyklų geriausiųjų reitinge nėra.

Antradienį paskelbtame geriausių universitetų penketuke net trys Didžiosios Britanijos universitetai, informuoja telegraph.co.uk.

10-ies geriausių pasaulio universitetų sąrašas


Dešimties gereičių pasaulio universitetų sąrašo viršuje – Masačusetso technologijų universitetas. Pirmasis dešimtukas atrodo taip:

1. Masačusetso technologijų universitetas,
2. Kembridžo universitetas,
3. Londono imperatoriškasis koledžas,
4. Harvardo universitetas,
5. Oksfordo universitetas,
6. Londono universitetinis koledžas,
7. Stenfordo universitetas,
8. Kalifornijos technologijų institutas,
9. Prinstono universitetas
10. Jeilio universitetas.

VU pakilo


Pernai aukščiausiai iš Lietuvos universitetų įvertintas VU užėmė 601–650 vietą. Taigi, šiemet ši aukštoji mokykla pakilo aukščiau. Taip pat, kaip užpernai, VU šiemet įvertintas 501-550 vieta.

Likusių trijų į Lietuvos universitetų pozicija nepakito, kaip ir praėjusiais metais jie pakliuvo į 701+ kategoriją ir užima 700-800 vietas. Pernai KTU reitinge buvo paminėtas pirmąjį kartą. Prieš pora metų 601+ vietoje buvę VDU ir VGTU turėtų pozicijų neatgavo ir liko 701+ kategorijoje.

Reitingo rengėjų teigimu, atsižvelgiant į pasaulio universitetų skaičių, QS sąrašas atspindi 4 proc. geriausiųjų aukštųjų mokyklų.

Universitetus „QS“ sąrašui atrinko pagal jų teikiamo išsilavinimo kokybę, pagal tai, kiek baigusių universitetą pradeda dirbti, pagal studentų ir dėstytojų skaičių (kiek vienam dėstytojui tenka studentų), mokymo standartus ir studentų užsieniečių skaičių.

Geriausiųjų reitinge 800 universitetų


„QS World University Rankings“ skelbiamas jau vienuoliktus metus iš eilės. Reitingo rezultatai sudaromi pagal akademinę reputaciją (40 proc.), reputaciją tarp darbdavių (10 proc.), santykį tarp studentų ir dėstytojų (20 proc.), citavimo indeksą (20 proc.), užsienio dėstytojų dalį (5 proc.), tarptautinių studentų skaičių (5 proc.).

Pirmi 400 universitetų reitinguojami individualiai, nuo 401 rikiuojami grupėmis konkrečios vietos neskiriant. QS reitingas sudaromas iš daugiau nei 2000 universitetų. Į geriausiųjų reitingą patenka per 800 universitetų. Sudarinėjant universitetų reitingą šiemet atsižvelgta į daugiau nei 62 tūkstančių mokslininkų ir beveik 28 tūkstančių darbdavių nuomonę. Pasak „QS World University Rankings“ rengėjų, toks aukštųjų mokyklų įvertinimo tyrimas – didžiausias ir reikšmingiausias pasaulyje.

Visą sąrašą galima peržiūrėti čia.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ieva Urbonaitė-Vainienė
(12)
(0)
(12)

Komentarai (2)