Mokyklos nelankęs 15 metų paauglys priimtas į geriausią pasaulyje institutą  (11)

Vietoj pradinio, vidurinio ir pagrindinio išsilavinimo įprastinėse ugdymo įstaigose, Ahaanas Rungta nuo penkerių metų namuose mokėsi iš atvirų interneto šaltinių – „OpenCourseWare“ ir MITx. O sulaukęs 15 metų, jis buvo priimtas į geriausia pasaulyje aukštojo mokslo įstaiga šiuometiniuose reitinguose įvardinto Masačūsetso technologijų instituto (MIT) studentu, rašoma MIT pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

A. Rungta su tėvais iš Kalkutos Indijoje į Fort Loderdeilą JAV persikraustė 2001 metais – tais pačiais metais, kai MIT paskelbė apie „OpenCourseWare“ (OCW) iniciatyvą perkelti visas universitetinių studijų medžiagas į internetą ir leisti jomis naudotis nemokamai visiems norintiems.

Tuomet talentingojo vaiko tėvai dar nežinojo, kad jų dvimetis sūnus (jau tuo metu mokėjęs skaityti) ilgainiui visą savo pradinį ir pagrindinį išsilavinimą įgis būtent per „OpenCourseWare“, o sulaukęs 15 metų taps pilnaverčiu šį projektą inicijavusio instituto studentu.

„Kai man buvo penkeri, mama pasakė: „yra toks dalykas, kaip OCW“. Negalėjau patikėti, kiek ten buvo visokiausios informacijos. Nuo tos akimirkos kelis ateinančius metus mokiausi iš OCW“, – pasakojo A. Rungta.

Pasiekęs amžių, kuriame dauguma vaikų pradeda ikimokylinį ugdymą, A. Rungta studijavo fizikos ir chemijos aukštųjų mokyklų studentams skirtus kursus. Tuo metu A. Rungtos mamai didžiausias mokymo namie iššūkis buvo pačiai išmokti tiek, kad neatsiliktų nuo savo vaiko ir surastų pakankamai daug informacijos, kurią galėtų suryti nepasotinamas jos vaiko protas.

„Mano tėvai visada mane rėmė ir surasdavo man medžiagos, kurios reikėjo mokantis. Mama buvo puikus informacijos išteklių šaltinis. Beaugant matematiką studijavau iš OCW programos gimnazijoms santraukos, o kai buvau pasirengęs tiesinei algebrai, peržiūrėjau visus profesoriaus Gilo Strango paskaitų vaizdo įrašus. Nuo penkerių metų mokiausi tik iš OCW. Ir jau tada žinojau, kad noriu mokytis MIT“, – apie savo mokslų pradžią pasakojo talentingasis indas.

Sulaukus 12 metų A. Rungta su šeima persikraustė į Lovelį Masačūsetso valstijoje – taip nutiko dėl to, jog tėvai suprato, jog vaikui reikalinga daugiau intelektualiai skatinanti aplinka. Ir norėjosi gyventi arčiau MIT. Geriausia 13-ojo gimtadienio dovana vaikui buvo išvyka į institutą.

„Įžengiau į studentų miestelį, ir jis pakeitė mano gyvenimą. Negalėjau patikėti, kad esu MIT. Nuo tos akimirkos mano gyvenimas ir visos mano ambicijos buvo pakylėti į naują lygį“, – sakė A. Rungta.

Tuo pačiu metu į naują lygį buvo pakylėta ir MIT nuotolinio mokymo platforma – pradėta vykdyti MITx programa. Iš viso nuo savarankiško mokymosi pradžios iki įstojimo į institutą A. Rungta mokėsi 55 skirtingus MITx ir OCW kursus, ir vis dar naudojasi šiais ištekliais kaip papildomais informacijos šaltiniais. Svarstydamas apie tai, kokia tema rašys savo magistrinį darbą, A. Rungta po akimirkos pamąstymo atsakė: „Idealiame pasaulyje norėčiau būti visko magistru“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(47)
(1)
(46)

Komentarai (11)