Studentų paskolas galės grąžinti ir darbdaviai  (4)

Vyriausybė patvirtino Valstybės paskolų ir valstybės remiamų paskolų studentams suteikimo, administravimo ir grąžinimo tvarkos aprašą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus, nauja paskolų su valstybės garantija sistema leis studentams susitelkti studijoms užuot ieškojus pragyvenimo šaltinio. Lengvatines paskolas galės gauti daugiau studentų nei iki šiol, jos bus didesnės. Atskirais atvejais vieno studento paskolų suma galės viršyti 50 tūkst. Lt. Šiemet valstybė numato garantuoti studentų paskolas iš viso už 100 mln. Lt – iki šiol paskoloms skiriama suma kasmet būdavo apie 20 mln. Lt.

„Noriu užtikrinti, kad paskolas teiksiančių bankų atranka bus vykdoma skaidriai, ieškant palankiausių kreditavimo sąlygų. Finansų ministerija sudarys komisiją, kuri atrinks lengvatines studijų paskolas teiksiančias kredito įstaigas. Šioje komisijoje dalyvaus ir studentų atstovai“, - sakė G. Steponavičius. Palūkanų dydis paaiškės atrinkus kredito įstaigas.

Rengiant Paskolų studentams suteikimo, administravimo ir grąžinimo tvarkos aprašą buvo atsižvelgta į studentų siūlymus, pvz., kad paskolą galėtų apmokėti ne tik pats skolininkas, bet ir darbdavys.

Prognozuojama, kad visą studijų kainą mokančių studentų skaičius neturėtų būti didesnis nei ankstesniais metais. Dabar iš 50 tūkst. pirmakursių visą studijų kainą moka daugiau nei pusė jų, ir tik apie 12 tūkst. yra visiškai finansuojami valstybės. Ateinančiais mokslo metais valstybė finansuos apie 21 tūkst. pirmakursių. Tam bus skiriama 70 mln. Lt, arba trečdaliu daugiau nei pernai.

Paskolų rūšys

Lietuvos aukštųjų mokyklų studentams bus teikiamos 4 rūšių paskolos: valstybės paskola studijų įmokoms ir valstybės remiamos paskolos su valstybės garantija – studijų kainai sumokėti, gyvenimo išlaidoms ir dalinėms studijoms pagal tarptautines (tarpžinybines) sutartis.

Paskolos studijų kainai sumokėti bus teikiamos valstybės nefinansuojamiems studentams. Maksimalus tokios paskolos dydis semestrui bus lygus studento mokamai studijų kainai. Iki šiol valstybinių ir nevalstybinių aukštųjų mokyklų studentai, studijuojantys valstybės nefinansuojamose vietose, pasiskolinti mokesčiui už studijas negalėjo.

Paskola studijų kainai kas semestrą pervedama į aukštosios mokyklos sąskaitą.
Paskolos gyvenimo išlaidoms bus teikiamos valstybinių ir nevalstybinių aukštųjų mokyklų studentams. Šios paskolos dydis metams - 50 bazinių socialinių išmokų (BSI), arba 6 500 Lt. Iki šiol maksimalus šios paskolos dydis per metus buvo 36 BSI, arba 4 680 Lt.

Paskola gyvenimo išlaidoms pervedama į paskolos gavėjo asmeninę sąskaitą kas mėnesį.

Paskolos dalinėms studijoms pagal tarptautines (tarpžinybines) sutartis bus teikiamos studentams, studijuojantiems užsienyje. Šios paskolos dydis 60 BSI, arba 7 800 Lt. Iki šiol maksimalus šios paskolos dydis metams buvo 36 BSI, arba 4 680 Lt.

Paskola dalinėms studijoms pagal tarptautines (tarpžinybines) sutartis pervedama į paskolos gavėjo sąskaitą iš karto visa suma.

Paskolos studijų įmokoms teikiamos tik studentams, įstojusiems iki 2009 metų, studijuojantiems valstybės iš dalies finansuojamose vietose. Maksimalus jų dydis semestrui – 4 BSI dydžiai, arba 520 Lt. Šios paskolos būtų teikiamos ta pačia tvarka kaip iki šiol. Jų suteikimo ir grąžinimo sąlygos iš esmės nesikeičia.

Paskolų teikimas

Valstybės paskolos studijų įmokai mokėti bus teikiamos iš Valstybinio studijų fondo lėšų.

Kitos paskolos bus teikiamos iš kredito įstaigų lėšų. Jas teiks Finansų ministerijos nustatyta tvarka atrinktos kredito įstaigos.

Už naudojimąsi valstybės remiama paskola paskolos gavėjui bus skaičiuojamos palūkanos. Palūkanas paskolos gavėjas pradės mokėti nuo paskolos išmokėjimo dienos. Atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes, daliai studentų studijų metu skaičiuojamos palūkanos bus apmokamos valstybės lėšomis. Į šią lengvatą pirmiausia galės pretenduoti socialiai jautriausi studentai.

Paskolos grąžinimas ir atidėjimas

Paskolą grąžinti studentas pradės ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo studijų baigimo. Valstybės remiama paskola turėtų būti grąžinta ne ilgiau kaip per 15 metų nuo paskolos grąžinimo pradžios. Valstybės remiama paskola gali būti apmokėta iš įstaigų, įmonių, organizacijų – t.y. darbdavių - piniginių išteklių.

Paskolos grąžinimas bus siejamas su paskolos gavėjo pajamomis. Paskolos grąžinimo laikotarpiu paskolos mokėjimas galėtų būti atidėtas paskolos gavėjams, kurių šeimos pajamos per mėnesį vienam šeimos nariui būtų ne daugiau kaip 50 procentų didesnės už valstybės remiamų pajamų dydį. Jeigu šie asmenys būtų bedarbiai arba nedirbantys asmenys, auginantys vaiką iki jam sueis treji metai, paskolos grąžinimo atidėjimo metu skaičiuojamos palūkanos būtų apmokamos Valstybinio studijų fondo disponuojamomis valstybės lėšomis. Kredito įstaigai ir paskolos gavėjui susitarus, paskolos mokėjimas galėtų būti atidėtas ir kitais atvejais.

Nuo paskolos ar jos dalies grąžinimo galėtų būti atleidžiami asmenys, įstatymo nustatyta tvarka pripažinti nedarbingais ar negalintys paskolos grąžinti dėl neįgalumo, ligos ar sužalojimo.

Maksimalus paskolos dydis

Siekiant, kad studijų metais studento prisiimti skoliniai įsipareigojimai netaptų per didele našta jam pabaigus studijas ir kad būtų išvengta galimų socialinių problemų, bendra maksimali studentui išduodamų paskolų suma būtų ribojama iki 50 tūkst. Lt. Tačiau atskirais atvejais būtų svarstoma dėl šio limito padidinimo.

Lietuvos Respublikos 2009 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių finansinių rodiklių patvirtinimo įstatyme numatyta, kad valstybės prisiimtų garantinių įsipareigojimų dėl studentams teikiamų paskolų suma 2009 metais negali viršyti 100 mln. litų. Iki šiol ši suma siekė 20 mln. Lt.

Numatoma, kad paskolų sistema pradės veikti nuo liepos mėn., kai Finansų ministerija pasirašys sutartis su atrinktomis kredito įstaigomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: