[Žinios trumpai] Reuters skelbia sensacingą naujieną - Europa neatlaiko Putino spaudimo, skelbia kas bus toliau  (2)

Žurnalistų teigimu, Europos Sąjunga baiminasi konflikto su Maskva eskalavimo. Pareigūnai pripažino, kad Rusijos prezidentas turi daug įtakos ir tranzitas į Kaliningradą gali būti visiškai atnaujinamas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-30 [Žinios trumpai] Reuters skelbia sensacingą naujieną - Europa neatlaiko Putino spaudimo, skelbia kas bus toliau  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Produktų, kuriems taikomos ES sankcijos, tranzitas per Lietuvą galėtų būti atnaujintas jau po kelių dienų. Apie tai rašo „Reuters“, remiamasi dviem šaltiniais, susipažinusiais su situacija.

Europos pareigūnai siekia kompromisinio susitarimo su Lietuva, kad sušvelnintų skandalą su Maskva.

Kaliningradas ribojasi su ES šalimis. Daugumos prekių prekybos keliai per Lietuvą eina geležinkeliais ir keliais. Birželio 17 dieną Lietuvos valdžia sustabdė kai kurių prekių tranzitą geležinkeliu - tik tų, kurioms taikomos ES sankcijos. Rusija apkaltino Lietuvą blokada ir primygtinai atkreipė dėmesį į tai, kad tranzito užtikrinimas buvo įrašytas sutartyse, pasirašytose Lietuvai pradedant stojimo į ES procedūras.

Dabar vyksta derybos, kad tam tikra krovinių grupė būtų atleista nuo sankcijų bent jau šio tranzito metu. Pasirodo, baiminamasi, kad jei nebus atkurtas įprastas rusiškų prekių kelias į Kaliningradą, Maskva gali panaudoti karinę jėgą sausumos koridoriui nutiesti.

„Turime pažvelgti į tiesą. Putinas turi daug daugiau svertų nei mes. Mes suinteresuoti rasti kompromisą“, - teigė vienas  „Reuters“ šaltinis.

„Kompromisinis susitarimas bus rastas iki liepos 10 d., bet kai kas sako, kad apie tai gali būti paskelbta kitą savaitę. Nuolaidos galėtų būti daromos su sąlyga, kad leistini kroviniai bus naudojami Kaliningrade, o ne eksportuojami per jo uostą, kuriame yra Rusijos Baltijos laivynas“, – rašo žurnalistai.

 

Nuo liepos 10 dienos bus papildytas sankcionuotų prekių sąrašas – į jį bus įtrauktas cementas ir alkoholis, o rugpjūtį – anglis ir naftos produktai. Paskutiniame etape maždaug pusei iš Rusijos Federacijos į Kaliningradą siunčiamų krovinių bus taikomos sankcijos. Tai jau būtų dideli praradimai Rusijai ir, pasirodo, ya besibaiminančių, kad tai gali būti dingstimi agresyviems veiksmams, nepaisant to, kad Lietuva yra NATO narė. Taigi, bus ieškoma kompromiso - atrodo, kad Rusija turės kuo pasigirti vidinei auditorijai.

 

(6)
(30)
(-24)

Komentarai (2)