Kur geriausia investuoti savo pinigus? Investavimo ekspertas pateikė grafiką, kaip 1 $ užaugo iki beveik 17 000 $ (Foto)  (15)

Šiuo metu savo banko sąskaitoje turiu 157 000 USD, koks yra geriausias būdas investuoti ir auginti pinigus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Akcijų grąža ilgainiui lenkia obligacijas, bet yra labiau nepastovi – pasitaiko daugybė kritimų, kurie ateina ir praeina.

Mažos kapitalizacijos įmonės lenkia ilgalaikius rezultatus, tačiau gali būti nepastovesnės nei visa akcijų rinka, – teigia Adam Fayed „Global Online Financial Advisory Firm“ įkūrėjas.

Toliau pateiktas grafikas rodo 1 USD augimą per tam tikrą laiką įvairiose turto klasėse, nepastovumą ir vidutinę metinę grąžos normą:

Netgi pakoregavus grąžą pagal infliaciją, matome, kad:

1. Akcijos ilgainiui lenkia obligacijas, bet yra labiau nepastovios – pasitaiko daugybė kritimų, kurie ateina ir praeina.

2. Mažos kapitalizacijos įmonės lenkia ilgalaikiais rezultatais, tačiau gali būti nepastovesnės nei visa akcijų rinka.

3. Yra daug laikotarpių, kai obligacijos ir net grynieji pinigai nugali akcijas.

 

4. Kai kurioms turto klasėms buvo sunku neatsilikti nuo infliacijos. Trumpiausios trukmės obligacijos yra vienas iš tokių pavyzdžių.

5. Atsargos gali veikti daug geriau arba daug blogiau, nei tikėtasi tam tikrais laikotarpiais. Tik nedaugelis tikėjosi, kad akcijos taip greitai atsigaus nuo „Covid“ arba nuo 2008 m. krizės ir jų apyvarta bus puiki. Be to, nedaugelis žmonių matė artėjančias katastrofas.

6. Dabar prasminga, kodėl galite pažinti kai kuriuos „kasdienius milijonierius“, kurie įsigijo akcijų prieš dešimtmečius ir praturtėjo iš santykinai kuklių investicijų.

Žemiau esantis vaikinas turėjo 8 milijonus dolerių, kai mirė… kaip valytojas. Galite manyti, kad jis yra išimtis, tačiau statistika rodo, kad tokių žmonių kaip jis yra daug daugiau, nei galėtumėte patikėti. Žinoma, pastaraisiais metais viskas pasikeitė. Obligacijos nebeduoda tiek gąžos kaip anksčiau.

 

Daugumoje šalių už grynuosius pinigus mokama nulis, todėl infliacijos laikydami juos bankuose jau nebegalite įveikti.

Dėl šios priežasties skirtumas tarp akcijų ir obligacijų grąžos nuo 2008 m. buvo didžiulis.

„Žaisti saugiai“ su grynaisiais pinigais banke niekada nebuvo tikrai saugu dėl infliacijos ir valiutos rizikos. Dabar tai dar mažiau prasminga negu bet kada.

Žinoma, konkretus atsakymas į jūsų klausimą priklauso nuo kelių asmeninių veiksnių, tokių kaip:

1. Kiek jums metų.

2. Kiek rizikos norite prisiimti.

3. Kokia tikimybė, kad panikuosite, jei rinkos kris. Jei tikėtina, kad panikuojate ir skubate išparduoti jas po 30 % ar 50 % kritimo, tada labiau diversifikuotas (ir mažiau nepastovus) portfelis yra prasmingesnis.

 

4. Ar turite prieigą prie patarimų ir kai kurių sudėtingesnių investicijų. Tokie dalykai kaip apsauga nuo neigiamo poveikio, privatus kapitalas ir daugelis kitų gali būti prasmingi, tačiau dažniausiai ne daugumai mažmeninių klientų. Tokie dalykai tampa svarbesni, kai žmonės tampa turtingesni ir (arba) gauna patarimų.

5. Jūsų individuali finansų planavimo situacija, pavyzdžiui, kiek stabilios jūsų pajamos, ir daug kitų dalykų.

Esmė ta, kad turėtumėte investuoti ilgą laiką, į protingą portfelį, kuris yra nukreiptas į rinkas, bet turi prieigą prie kito turto.

Investavimas bėgant metams keitėsi, tačiau kuo labiau jis keičiasi, tuo tam tikra prasme jis išlieka toks pat.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(12)
(-7)

Komentarai (15)