[Žinios trumpai] Žmogžudystė Švedijoje – pėdsakai veda į Kadyrovą: kas vyksta?  ()

Švedijoje buvo nužudytas Ramzano Kadyrovo kritikas, čečėnų opozicijos tinklaraštininkas Tumso Abdurachmanovas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai praneša „Radio Svoboda", remdamasi tinklaraštininko bendraminčių informacija.

R. Kadyrovo opozicinis judėjimas „Adat", stojantis „prieš čečėnų tautos genocidą, už Čečėnijos suvienijimą ir deokupaciją", paskelbė, jog gandai apie T. Abdurachmanovo mirtį pasitvirtino.

„Kelias dienas vykdėme ir atliekame savo vidinį Tumso nužudymo tyrimą. Iš pradžių negalėjome patikėti tuo, kas atsitiko, tačiau dabartinėje stadijoje, kaip visagalis Alachas norėjo, turime pakankamai informacijos, patvirtinančios jo mirtį, o jo brolį Muhammadą paslėpė specialiosios tarnybos", – rašoma judėjimo žinutėje „Telegram" kanale.

Švedijos teisėsaugos institucijos šios informacijos kol kas nekomentavo.

Švedijoje gyvenantis Tumso Abdurachmanovas ir jo brolis žmogaus teisių gynėjas Muhammadas Abdurachmanovas nustojo bendrauti, apie tai sužinota gruodžio 2 d. Tuo pačiu metu buvo pranešta, jog tinklaraštininkas gali būti nužudytas. Nepatvirtinta informacija apie Tumso Abdurachmanovo mirtį pasirodė viename iš nepripažintos Ičkerijos šalininkų „Telegram" kanalų. Publikacijoje cituojamas susirašinėjimas su apie tai pranešusia „Instagram" vartotoja, iš  žodžių matyti, kad ji yra T. Abdurachmanovo kaimynė.

Paskutinis Tumso Abdurachmanovo įrašas jo „Telegram" kanale buvo paskelbtas lapkričio 30 d.

 

2020 metų vasarį buvo pasikėsinta į Tumso Abdurachmanovą jo bute Švedijoje. Tinklaraštininkui pavyko nuginkluoti užpuoliką ir iškviesti policiją. Nuosprendis byloje buvo priimtas 2021 metų sausį. Nuteistieji – Rusijos piliečiai, gavo po 10 metų nelaisvės. Konkretūs nusikaltimo sumanytojai nebuvo nustatyti, tačiau prokuroras teisme pareiškė, jog „pėdsakai rodo į Grozną".

Po nuosprendžio Tumso Abdurachmanovo užpuolimo byloje Vokietijoje buvo atskleistas pasikėsinimas į jo brolį Muhammadą. Žmogaus teisių gynėjo teigimu, jo nužudymo organizavimas buvo patikėtas Ramzano Kadyrovo pusbroliu vadinamam Paruddai Edelgerievui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(15)
(-7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()