Kokia numatoma parama saulės elektrinėms 2023 metais ir kaip ją gauti?  ()

Kad sėkmingai būtų vystoma žaliosios energijos plėtra mūsų šalyje, nuosavų namų ir daugiabučių namų gyventojams yra sudaryta galimybė pasinaudoti parama, kuri skirta saulės elektrinėms įrengti. Paraiškos paramai gauti priimamos kelis kartus per metus. Pats jų priėmimas nuo paskelbimo dienos trunka maždaug mėnesį laiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra žinoma apie šios rūšies paramos skyrimą 2023 metais?

APVA parama saulės elektrinėms 2023 metais, kaip ir anksčiau, galios iki 10 kW galios siekiančioms šios rūšies elektros jėgainėms. Pirmasis paraiškų etapas numatomas šių metų pradžioje. Prašymą galima pradėti pildyti tik tada, kai būna atviras internetinis paraiškų priėmimo „langas“.

Gera žinia ta, kad kiekvienas, kuris panorės įsirengti saulės elektrinę, gavęs šią paramą, jos dėka galės padengti net trečdalį jos įrengimo išlaidų. Maksimalus paramos dydis siekia 3230 eurų. Jei įsirengsite mūsų šalyje pačią populiariausią 5 kW pajėgumo saulės elektrinę, tai parama sieks 1615 eurų.

Daugiau informacijos šiuo klausimu pateikta internete adresu: https://www.elektrum.lt/lt/namams/saules-elektrines/saules-elektrines.

Per kiek laiko reikia įrengti saulės jėgainę po paramos jos įrengimui paskelbimo?

Kai parama saulės elektrinės įrengimui paskelbta, jėgainę turėsite įsirengti per 9-12 mėnesių laikotarpį. Tiesa, šis terminas dėl atsiradusių pateisinamų priežasčių gali būti pratęsiamas ilgesniam laikotarpiui. Tad rangovų atranką, jėgainės galios didinimą, jei to prireiks, ir kitus elektrinės įrengimo pasiruošimui reikalingus etapus yra galima atlikti ir po paramos gavimo patvirtinimo.

Koks reikalingas pasiruošimas, jei nusprendėte įsirengti saulės elektrinę?

Jei nutarėte įsirengti saulės elektrinę, jums reikia sužinoti statinio ar žemės sklypo, kur ketinate ją statyti, unikalų numerį. Kadangi užbaigtumo reikalavimai gyvenamiesiems bei ūkiniams statiniams nėra keliami, šimtaprocentinis jų registravimo baigtumas nėra būtinas. Be savo statinio ar žemės sklypo unikalaus numerio dar reikia būti apskaičiavus apytikslį būsimos elektrinės galingumą. Tai padaryti geriausia pasitelkus į pagalbą šios srities specialistus.

 

Ką pataria specialistai rengiantiems paraišką dėl paramos saulės elektrinės įrengimui?

Beje, specialistai paraiškoje dėl paramos pataria apytikslį elektrinės galingumą nurodyti šiek tiek didesnį. Ir tai yra suprantama, nes jeigu prašysite didesnės paramos, o įsirengsite mažesnio pajėgumo elektrinę, parama bus skiriama tik pagal faktinį jėgainės galimų pagaminti kilovatų skaičių. Todėl geriau išlaikyti didesnes saulės elektrinės pajėgumo varijavimo galimybes.

Ką būtina turėti rengiant paraišką paramos gavimui?

Rengiant paraišką dėl paramos saulės jėgainės įrengimui gavimo būtina turėti prieigą prie internetinės bankininkystės arba mobilųjį parašą. To reikia todėl, kad paraiška pildoma elektroniniu būdu, o pildymo metu reikalaujama nustatyti pildančiojo tapatybę. Be to, internete ir bus pranešta apie paraiškos priėmimą.

 

Ką dar reikėtų žinoti prieš teikiant paraišką?

Be viso to, kas buvo anksčiau aptarta, dar būtina žinoti ir tai, kokios galios įvadą turite savo namų valdoje. Informaciją apie tai jums suteiks ESO. Jeigu norėsite, kad įvado galingumas būtų padidintas, tai galima padaryti ir po to, kai būsite užpildę paramos prašymo paraišką. Kadangi ESO techninės sąlygos turi ribotą galiojimo laiką, jei jų paprašysite per anksti, pasibaigus jų galiojimo laikui, vėl reikės iš naujo jų prašyti. O tai jau būtų finansiškai nenaudinga, nes ESO techninės sąlygos yra mokamos, todėl tu kartus už jas mokėti būtų nuostolinga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(8)
(-4)

Komentarai ()