Labai netinkamas metas lankyti karo nusikaltėlį – kaip arešto orderis paveiks Xi Jinpingo vizitą Maskvoje  ()

Žinia apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį gali sujaukti vienus svarbiausių jo santykių, kuriuos jis metodiškai puoselėjo per pastaruosius metus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-18 Labai netinkamas metas lankyti karo nusikaltėlį – kaip arešto orderis paveiks Xi Jinpingo vizitą Maskvoje  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) penktadienį paskelbė pirmąjį oficialų tarptautinį kaltinimą Putinui. Teismas, apkaltino Kremliaus lyderį neteisėtu ukrainiečių vaikų ir paauglių pagrobimu ir išvežimu į Rusiją.

Patraukti baudžiamojon atsakomybėn už karo nusikaltimus gali būti sudėtinga, ypač Rusijos atveju, nes šalis niekada neratifikavo Romos statuto, kuriuo 1998 m. buvo įsteigtas TBT. Be to, Rusija neišduoda savo piliečių. Jei Putinas nenukeliautų į vieną iš šalių, ratifikavusių statutą, teismo institucijoms būtų beveik neįmanoma įvykdyti orderio.

Sprendimas reikalauti suimti Putiną priimtas likus kelioms dienoms iki kritinio Rusijos vadovo ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo susitikimo.

Ketvirtadienį Kinijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad Xi, gavęs Putino kvietimą, su valstybiniu vizitu lankysis Maskvoje nuo pirmadienio iki trečiadienio (kovo 20-22 d.). Tai bus pirmoji Xi kelionė į Rusiją nuo karo Ukrainoje pradžios ir yra akivaizdus požymis, kaip suartėjo abi šalys per pastaruosius metus.

„Kinija, nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė, turės galvoti apie savo patikimumą ir vaidmenį pasaulyje, ypač jei ji taip pat svarsto galimybę teikti mirtiną ginkluotę Rusijai“, - „Newsweek“ sakė išėjęs į pensiją JAV armijos Europoje vadas generolas Benas Hodgesas.

Kitą savaitę vyksiantis vizitas yra naujausias ženklas, kaip Pekinas drąsino savo ambicijas tapti pagrindiniu pasauliniu žaidėju. Nors Kinija bandė save pavaizduoti kaip neutralią Ukrainos kare, JAV ją vertina kaip esant Rusijos pusėje. Kinija pasmerkė Vakarų sankcijas Rusijai, sukritikavo NATO atsaką į invaziją ir pareiškė, kad jos partnerystei su Kremliumi „nėra ribų“.

 

JAV, kurių santykiai su Pekinu ir Maskva prastėja, per Xi vizitą perspėjo Kiniją siūlyti nutraukti ugnį. Vakarų sąjungininkai paragino Xi susisiekti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Jie taip pat abejoja dėl Pekino motyvų stiprinti santykius su Putinu.

Italijos tarptautinių politikos studijų instituto Rusijos, Kaukazo ir Vidurinės Azijos centro vyresnioji mokslo darbuotoja Eleonora Tafuro „Newsweek“ sakė, kad net jei arešto orderio išdavimo laikas ir susitikimas su Xi yra tik sutapimas, tai gali „iš tikrųjų priversti Xi sunerimti, nes jis susiduria su didėjančiu Vakarų spaudimu nustoti remti Rusijos režimą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(0)
(32)

Komentarai ()