Ispanijoje neapsikentusi moteris pati „atnaujino“ XIX a. freską  (23)

Viena „geroji samarietė“ sugadino XIX a. ispanų freską, kai savavališkai pamėgino restauruoti meno kūrinį, rašo „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trys fotografijos, kuriose užfiksuotas Elios Garcios Martinezo kūrinys „Ecce Homo“, iliustruoja, kokia didžiulė žala buvo padaryta freskai, kai viena daugiau kaip 80 metų turinti senolė nusprendė, kad ją reikia šiek tiek atnaujinti.

Užuot pasikvietusi profesionalų specialistą, neįvardijama moteris krizės metu nusprendė pati imtis restauracijos darbų. Jų kaina – pribloškiamai nevykęs rezultatas. Sudėtingus dailininko teptuko potėpius uždengė negrabiai uždažyti dažai, o kruopščiai parinktą ekspresijos gylį tiesiog nuplovė gausūs raudonos ir rudos spalvų kiekiai.

Freskai padaryta žala buvo pastebėta tuomet, kai XIX a. dailininko vaikaitė prieš kelias savaites paaukojo pinigų Ispanijos Borchos mieste įsikūrusiam Borchanos studijų centrui, turinčiam religinių paveikslų ir nuolat atnaujinamų fotografijų archyvą.

Priėmę paaukotus pinigus, centro darbuotojai nuėjo apžiūrėti Gailestingumo šventovės (Santuario de Misericodia) sieninės tapybos ir išvydo drastiškai sugadintą meno kūrinį.

Pirmoje, 2010 metais darytoje freskos nuotraukoje matyti, kad Jėzaus Kristaus su erškėčių vainiku portretas tik šiek tiek yra aptrupėjęs – jame matyti tik smulkūs balti taškai.

Antroje nuotraukoje, kuri buvo padaryta šių metų liepą, jau šviečia dideli balti lopiniai. Manoma, kad būtent tokios būklės freską senolė nusprendė restauruoti.

Paskutinėje fotografijoje užfiksuotas savavališkos restauracijos metu neatpažįstamai subjaurotas portretas.

Restauratorė mėgėja teigė, jog ėmėsi šio projekto, turėdama „gerų ketinimų“. Už kultūrą atsakingas savivaldybės tarybos narys Juanas Maria de Ojeda pažymėjo, kad „ji tiesiog nebesuvaldė rankos“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (23)

Susijusios žymos: