Ką turi žinoti kiekvienas keliautojas: 5 populiariausi turistų apgavimo būdai  (0)

Kelionės – tai puikus atostogų praleidimo būdas, kai galima patirti ne vieną linksmą nuotykį bei parsivežti daugybę naujų įspūdžių. Tačiau visiškai atsipalaiduoti kelionių metu nedera – visame pasaulyje daugybė nesąžiningų žmonių, nusiteikusių pirmai progai pasitaikius išvilioti iš neatsargių turistų jų turimus pinigus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išmanyti pagrindinius sukčiavimo būdus ypač pravartu tiems keliautojams, kurie nesirenka grupinių kelionių su gidais, kuomet kiekviena minutė yra suplanuota ir viskas daroma kartu su grupe. Keliaujant savarankiškai, kad ir per kelionių agentūrą užsisakius lėktuvų bilietus ar viešbučius, teks ne kartą susidurti su vietiniais gyventojais, o štai tuomet gali nutikti įvairiausių dalykų. Žinoma, Vakarų šalyse to galite ir nepastebėti, bet nuvykę į tolimesnes ir ypač egzotiškas valstybes, susidursite su visai kita kultūra ir neišsemiama žmonių fantazija, kai reikalas paliečia jūsų piniginės klausimą.

Tad nors apgaulės būdus varžo nebent žmogaus fantazija (kas jau kas, o sukčiai jos tikrai nestokoja), tačiau didžioji dauguma apgavystės būdų yra labai giminingi pagal savo pobūdį. Savarankiškas keliones organizuojanti agentūra “Etours.lt“ nuo pat įkūrimo pradžios stengdamasi pabendrauti su dauguma iš jos organizuotų kelionių sugrįžusių klientų apie patirtus nuotykius, sudarė dažniausiai pasitaikančių apgavysčių schemų sąrašą, kurį siūlo įsidėmėti visiems keliautojams.

1. Mieste „paklystantys“ taksi

Tai iš ties „fenomenalūs“ taksi, mažai kuo besiskiriantys visame pasaulyje – tiek išsivysčiusiose Vakarų valstybėse, tiek spalvinguose Rytuose ar šiluma alsuojančiuose Pietuose. Pirmutinis „fenomenalumo“ požymis – iš aerouostų važiuojantys taksi vairuotojai niekaip neprisimins tiesiausio maršruto iki kelionės tikslo. Kartais atmintis sušlubuoja taip stipriai, jog ir miesto nepažįstantiems keleiviams ima kilti įtarimų, kad pro langą šmėžuojantys pastatai jau kažkur matyti, o neilgai trukus ateina ir suvokimas – taksi tiesiog suka ratais po kažkurį iš mikrorajonų. Tuo tarpu taksi skaitliukas jokių nesklandumų nepatiria – jis sukasi nesustodamas ir skaičiuoja kiekvieną nuvažiuotą kilometrą. Nesvarbu, kiek tas kilometras buvo reikalingas, kiek ne.

Galimas ir kitas variantas – tik įsėdus į taksi, visi kelionės įkainiai pakyla gerokai daugiau, nei įprastinės miesto taksi kainos. Logika čia paprasta – juk turistas į svečią šalį atvažiavo tikrai ne tuščiomis kišenėmis, tai kodėl gi tas kišenes turėtų švarinti viešbučiai ar prekeiviai, o ne paprastas taksistas?

„Etours.lt“ ekspertų patarimai. Iš visų sukčiavimo būdų, tai bene vienas iš „nekalčiausių“, tačiau vis tiek nemalonus. Visiškai to išvengti pavyks nebent tuomet, kai mieste lankotės jau ne pirmą kartą ir puikiai žinote ne tik kur norite nuvažiuoti, bet ir koks turi būti kelionės maršrutas. Galite iš karto vairuotoją įspėti, kokiu maršrutu jis turėtų važiuoti ir kad kelionių aplinkkeliais jums nereikia.

Nuskridus lėktuvu į visiškais naują šalį, ankstesnis patarimas jau nepadės. Tokiu atveju reiktų rinktis solidžiai atrodančius oficialių kompanijų taksi – jų vairuotojai gal ir pavėžins viena kita gatve ne visai ten, kur reikia, tačiau ratais vežioti nepradės.

Be to, negundykite vairuotojo ilgai kelionei iš anksto sumokėdami jam pinigus – sumą jis tikrai paims didesnę, nei priklauso, o grąžos duoti nenorės, tad pasirinks tokį maršrutą, kad skaitliukas „ištirpintų“ visus avansu sumokėtus pinigus.

2. „Nevažiuokite ten – žinau geresnę vietą!“

Taksi vairuotojai mėgsta ne tik „paklysti“ mieste, tačiau ir pasidalinti įvairiais „naudingais“ patarimais su keleiviu. Dažnai jie stengiasi užmegzti įdomų pokalbį – vieną vertus, keleivis mažiau dairysis pro langus ir stebėsis keistu maršrutu, kitą vertus – taip galima sužinoti jo artimiausius planus. Ir šiuos planus „geranoriškai“ siūloma koreguoti: „šis restoranas, į kurį galvojate nuvykti, jau nedirbs, tad galėčiau rekomenduoti kitą, dar geresnį…“; „tai tikrai ne pats geriausias viešbutis poilsiui, žinau kur kas tinkamesnį variantą…“; „tame muziejuje nieko įdomaus, verčiau nuvykite į štai tą gamyklą ar pramogų centrą…“

Kas gi slypi už tokių vilionių? Tikslas labai paprastas – nuvežti keleivį į tokią vietą, kurios savininkas yra sutaręs su taksi vairuotojų dėl keleivių pristatymo ir už tai jie dalijasi pelnu. Nors tiesioginiu pavojumi gyvybei tai ir negresia, tačiau siūlomos vietos tikrai nebus išskirtinės ar pirmaklasės, o už kiekvieną mažmožį teks sumokėti kaip už aukščiausios klasės paslaugą.

Kartais siūloma tiesiog „trumpam išsukti iš kelio ir aplankyti labai įdomią vietą“ – pavyzdžiui, poilsiautojai iš Egipto pasakojo, jog juos taip vežiojo į kvepalų fabriką, Tailande ir Vietname į krokodilų fermas, Bankoke – į kostiumų fabriką.

Tik įžengus pro duris į šiuos fabrikus ir parduotuves iš karto pranešama, jog užtaikėte atvykti ypatingu metu – dabar yra paskelbtos tokios išpardavimo akcijos, jog tiesiog neįmanoma atsisakyti kokybiškų gaminių tiesiai iš gamintojo rankų. Visgi nereikia apsigauti – tokie pasiūlymai reiškia tik tai, jog prekių faktinė pardavimo kaina yra padidinta keliolika ar net keliasdešimt kartų nei tikroji jų savikaina. Net jei matote, kaip fabriko darbininkai kažką daro ar siuva rankomis, nemanykite, kad tai ką jums siūlo irgi yra rankų darbas – labiau tikėtina, kad jums pabandys prakišti menkaverčius serijinės gamybos daiktus, o rankomis gaminta produkcija keliaus pas jau iš anksto žinomus pirkėjus.

„Etours.lt“ ekspertų patarimai. Visada reikia atsiminti, jog prievarta į tokias vietas jūsų neveš – tai bus siūlymai, dažnai net ir labai įkyrūs, tačiau jie ir liks siūlymais, tad jei pasakysite griežtą „NE“, tokių pasivėžinimų išvengsite. Jeigu nesinori pastoviai kovoti su peršama nuomone, geriausia apsimesti, jog prastai suprantate kalbą ir tokie pasiūlymai jums visiškai neaiškūs. Arba paieškoti kito taksi vairuotojo.

Tiesa, ne visada reikia bijoti kalbių taksistų. Kartais apsukrūs išsivysčiusių šalių vairuotojai stengiasi sužinoti apie jūsų planus vien tam, kad pasirodytų tinkamu laiku tinkamoje vietoje ir jus vėlei paėmę nuvežtų į naujas reikalingas vietas. Juk žymiai geriau, kai gali planuotis kada ir kur reikės nuvežti jau žinomus klientus, nei laukti atsitiktinių keleivių prie gatvės. O ir pačiam keliautojui patogu, jei jis pastoviai reikiamose vietose ir reikiamu laiku suranda taksi ir dar tokį, kurio vairuotojas jau žinomas ir kelia pasitikėjimą.

Tad plepių taksistų bijoti nereikia, tačiau venkite tų, kurie per daug intensyviai siūlo kažkurias vietas. Vienas kitas pasiūlymas gali būti ir vertingas, ir įdomus, tačiau jei užsimenama apie kažkurią vietą dažniau nei reiktų ar žadamos ypatingos nuolaidos, geriausia nuo tokių pasiūlymų bėgti kuo toliau.

3. „Nuo vilko, ant meškos“: taksi keičiame į nuomojamą transportą

Gali kilti labai logiškas klausimas – jei jau su taksi vyksta tiek daug įdomybių, tai gal verčiau išsinuomoti transportą ir važinėtis pačiam? Juk nebūtina nuomotis automobilį – ši paslauga bus gana brangi – pakaks ir paprasto motorolerio ar netgi dviračio. Tačiau sukčiavimo būdu, ypač trečiojo pasaulio šalyse, sugalvojama ir čia, iš kurių patys populiariausi yra du.

Pirmasis nutinka tuomet, kai išnuomota transporto priemonė sugenda ar patenka į avariją. Sakysite, jog tokie dalykai nutinka labai retai? Nebūtinai. Štai stovėjimo aikštelėje palikote savo motorolerį sveikut sveikutėlį, o sugrįžę galite surasti su aiškia įbrėžimo žyme. Kas tai – netyčinis užkliudymas ar tyčia padaryta žala? To niekas nepasakys, tačiau grąžinant jį į nuomos punktą, šeimininkas būtinai atkreips dėmesį į tokį pasikeitimą.

Tolesnė įvykių eiga paprasta – teks su šeimininku vykti į remonto dirbtuves, kur meistrai pasakys tiesiog kosmines remonto kainas, tačiau lengvai nuo to nepaspruksite, jei nuomos punkte kaip užstatas bus paliktas pasas. Šio dokumento būtinai reikia, tad teks mokėti už remontą net ir visai nerealiai skambančias sumas.

Galimas ir kitas variantas, dar blogesnis už gedimą – jūsų transporto priemonė tiesiog pavagiama. Galbūt tą padarė tikri vagys, o galbūt… ir patys nuomos punkto darbuotojai. Juk jie visada pasilieka atsarginį raktelį, tad tereikia noro ir entuziazmo, kad jūsų mašina ar motoroleris staiga dingtų tuomet, kai kelioms minutėms užeisite į parduotuvę ar restoraną.

Tokiu atveju patirsite spaudimą sumokėti nuostolių sumą, kuri bus aprašyta transporto priemonės nuomos sutartyje.

„Etours.lt“ ekspertų patarimai. Šios nelaimės paprastai nutinka taupiausiems keliauninkams, kurie renkasi pigiausius ir neaiškios reputacijos nuomos punktus. Tad pirmiausia, ką reiktų daryti, norint išvengti tokių nemalonumų – transportą nuomotis tik iš patikrintų ir patikimų nuomos punktų. Juos pasiūlys kiekviena save gerbianti kelionių agentūra. Pavyzdžiui etours.lt svetainėje surasite integruotą transporto nuomos sistemą, kur iš patikimų partnerių galėsite iš anksto rezervuotis automobilį.

Tačiau ką daryti, jei visgi nusprendėte surizikuoti ir išsinuomoti transportą iš nepatikrintų nuomos punktų? Ir ypač trečiojo pasaulio šalyse? Pirmiausia, atidžiai perskaitykite nuomos sutartį – jei yra neaiškiai apibrėžtos įvairios sąlygos, ar įvairių įvykių kompensacijų sumos kelia įtarimų, geriau su tokiu nuomos punktu neprasidėti iš viso.

Jei su sutartimi viskas gerai, atidžiai apžiūrėkite nuomojamą transportą. O dar geriau, jį nufotografuokite iš visų pusių – taip apsidrausite, kad bent nereikės ginčytis dėl jau esamų defektų.

Na, ir svarbiausia, stenkitės išsisukti nepalikdami kaip užstato savo paso. Jau verčiau palikti kitokį mažiau svarbų dokumentą – vairuotojo teises, jei jų nereikia transporto priemonės vairavimui, darbo pažymėjimą ar dar kažką. Jei įvyktų konfliktas, blogiausiu atveju galėsite spjauti į paliktą dokumentą, o sugrįžę į namus išsiimsite naują. Gi be paso net ir į namus niekaip nesugrįšite.

Įsiplieskus ginčui, nebijokite kreiptis į oficialias institucijas – tiek vietinę policiją, tiek ir Lietuvos atstovybės darbuotojus. Jeigu visa istorija tebus sufabrikuotas sukčiavimo atvejis, nuomos punkto savininkas mažiausiai norės išorinio policijos tyrimo, tad greitai sutiks ieškoti kompromisų. O jei sukčiavimo ir nėra, objektyvus situacijos vertinimas iš šalies tik pagelbės.

4. „Kažkas su jūsų viza negerai…“

Nors kreiptis į policiją nutikus nelaimei visada pravartu, tačiau nevertėtų aklai pasitikėti gatvėje sutiktais policininkais… arba tiesiog sukčiais, vilkinčiais policijos uniformą.

Sukčiavimo algoritmas nesudėtingas – prie jūsų prieina policijos uniforma vilkintys patruliai ir paprašo dokumentų. Tikrindami pasą ir jame esančią vizą (jei keliauti tenka į šalis su vizų režimu) netikėtai pastebi „kažkokių“ negerumų, jums gręsiančiu administracine bauda.

Tuoj pat pasiūloma ir puiki išeitis – jeigu tiesiai jiems sumokėtumėte kažkiek mažesnę sumą nei oficiali bauda, jie šį nesklandumą arba sutvarkytų patys, arba tiesiog pamirštų, ką matę. Neretai išsigandę keliautojai tą ir padaro be jokių papildomų kalbų.

Paprastai šitaip elgiasi pareigūnais apsimetę sukčiai, bet nenustebkit, jei Rytų ar tolimųjų Pietų šalyse tą pabandys padaryti ir tikri patruliai. Lengvas uždarbis suvilioja visus…

„Etours.lt“ ekspertų patarimai. Pirmiausia, nepasimeskite tokioje situacijoje. Jeigu jau kažkas negerai su pasu, tai tą reikia išsiaiškinti ne bet kur gatvėje, o normalioje policijos nuovadoje. Tad pareigūnams aiškinant apie kažkokias problemas, reikalaukite vykti į nuovadą ir ten viską išspręsti. Toks pasiūlymas sukčiauti bandantiems apsimetėliams ar net tikriems pareigūnams tikrai nepatiks ir prasidės derybos, o galiausiai paliks jus ramybėje ir eis ieškoti patiklesnės aukos.

O jei iš tikro būtų kažkokių nesklandumų su pasu, juos visada reikėtų išspręsti ir tam būtų puiku pasitelkti ne tik policijos, bet ir ambasados darbuotojų pagalbą.

5. Moteriškas „angelas“ ir… tuščios kišenės

Na ir turbūt banaliausias sukčiavimo kabliukas, ant kurio paprastai užkimba vieniši vyrai – atsitiktinė pažintis su išvaizdžia ir gundančia mergina gatvėje, kuri nėra įprastinė naktinė „plaštakė“, tačiau pasiūlo kartu pavakaroti kažkokiame labai šauniame bare.

Laikas eina tikrai šauniai, mergina puiki pašnekovė, o ir alkoholio netrūksta, tačiau netikėtai ji dingsta, o vietoj jos prieš nosį išdygsta įspūdinga sąskaita, kurią tenka apmokėti.

Vietoje merginos į tokį barą gali privilioti ir draugiškas vietinis gyventojas ar „netyčia“ pasiklydęs turistas. Situacijų gali būti įvairių, o ir didesnė sąskaita už pasilinksminimą kur kas mažesnė bėda nei tokio vakarėlio metu iš vis pradingusi piniginė.

„Etours.lt“ ekspertų patarimai. Pagrindinis patarimas – nepamirškite atsargumo! Žinoma, kelionės yra jūsų atostogos ir nekalti nuotykiai jas tik paįvairina, bet visiškai atsipalaiduoti niekada nedera. Be abejo, paniškai vengti naujų pažinčių nei protinga, nei įmanoma šiais laikais. Tačiau protingai įvertinti naujas pažintis visada verta. Ir neskubėkite su tokiais nepažįstamaisiais eiti į naują ir jums nežinomą barą – jei jau eisite, eikite ten, kur esate buvę ir nepatyrėte jokių nesklandumų.

Žinoma, alkoholis tokiais atvejais sunkiai išvengiamas, bet kontroliuoti jo kiekius derėtų – atsipalaiduoti ir prisigerti „iki sąmonės netekimo“ geriausia žinomų draugų kompanijoje.

– -

Tai tik patys populiariausi ir dažniausiai sutinkami sukčiavimo būdai, tačiau jų gali būti ir kitokių – gal jais pasidalins ir mūsų skaitytojai?

Reikia nepamiršti, jog sukčių buvo visais laikais ir tai dar niekam nesutrukdė nei keliauti, nei atostogauti. O jei kelionėms yra pasiruošta iš anksto, pasirinktos savo vardą branginančios kompanijos, su vietiniais gyventojais laikomasi atsargaus atstumo, paprastai nekyla jokių problemų.

Etours.lt - kelionių agentūra

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Etours.lt
(25)
(0)
(8)

Komentarai (0)