Kokainas per kelias valandas pakeičia smegenis  (12)

Kokainas vos per kelias valandas gali pakeisti žmogaus smegenų struktūrą, atskleidė JAV atliktas tyrimas. Kalifornijos universiteto Berklyje ir San Franciske tyrėjai nustatė tiesioginį šių pokyčių ryšį su priklausomybės nuo narkotiko raida, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su laboratoriniais gyvūnais atlikti eksperimentai liudija, kad vartojant kokainą smegenyse susiformuoja naujos už atmintį ir patirties įsisavinimą atsakingos struktūros. Antai laboratorinės pelės, kurių smegenyse buvo didžiausi tokio pobūdžio pokyčiai, dažniau rinkdavosi kokainą.

Tyrimo autoriai nagrinėjo vadinamųjų dendritinių spygliukų formavimąsi. Tai ant dendrito – neurono ataugos – paviršiaus atsirandančios struktūros. Dėl šių spygliukų formuojasi nervų ląstelių sąsajos, kurios savo ruožtu atsakingos už prisiminimų išsaugojimą. Taip pat paaiškėjo, kad priklausomybės nuo kokaino raidos požiūriu yra svarbios ir sąlygos, kuriomis vartojamas narkotikas.

Eksperimentų metu pelėms buvo leidžiama tyrinėti dvi skirtingas patalpas. Kiekviena iš jų skyrėsi kvapais ir paviršiaus tekstūra. Gyvūnai pasirinkdavo jiems labiausiai patikusią patalpą, tačiau kokainas jiems buvo leidžiamas kitoje. Po to graužikų smegenys buvo tiriamos naudojant lazerinį mikroskopą.

Rezultatai atskleidė, kad tuo atveju, kai pelėms buvo leidžiamas kokainas, o ne paprastas vanduo, jų smegenyse susidarydavo daugiau dendritinių spygliukų. Skirtumas buvo pastebimas jau po 2 valandų po pirmosios narkotiko dozės. Pasak tyrimo autorių, naujos smegenų struktūros darė poveikį pelių elgesiui ir priimamiems sprendimams. Jos iš esmės „mokėsi“ ieškoti ir vartoti kokainą. Lygiai tokie pat procesai vyksta ir žmogaus smegenyse, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(15)
(0)
(0)

Komentarai (12)