Indijoje pripažinta trečioji lytis  (17)

Indijos Aukščiausiasis Teismas antradienį pripažino egzistuojant trečiąją lytį, kuri nėra nei vyriška, nei moteriška, ir šį svarbų sprendimą sveikino translyčių bendruomenė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Translyčių pripažinimas trečiąja lytimi yra ne socialinis ar medicininis klausimas, o žmogaus teisių klausimas“, – skelbdamas sprendimą sakė teisėjas K.S.Radhakrishnanas.

Teismas nurodė valstijų ir federalinei vyriausybėms identifikuoti translyčius žmones kaip neutralią trečią lytį, kurios atstovai turėtų turėti galimybes naudotis tomis pačiomis socialinio aprūpinimo schemomis kaip ir kitos Indijos mažumos.

„Translyčiai yra šios šalies piliečiai ir turi teisę į švietimą bei visas kitas teises“, – sakė K.S.Radhakrishnanas, kuris vadovavo dviejų teisėjų komisijai šioje byloje.

Bylą 2012 metais iškėlė ieškovų grupė, kurioje yra garsus eunuchas bei aktyvistas Laxmi Narayanas Tripathi, siekiantis lygių teisių translyčių bendruomenei.

L.N.Tripathi sveikino Teismo sprendimą ir sakė, kad translyčiai ilgai kentė nuo diskriminacijos ir neišmanymo šioje tradiciškai konservatyvioje šalyje.

„Šiandien pirmą kartą labai didžiuojuosi, kad esu indas“, – sakė L.N.Tripathi reporteriams prie Teismo pastato Delyje.

„Šiandien mano seserys ir aš jaučiamės kaip tikri indai ir labai didžiuojamės dėl šių teisių, kurias mums suteikė Aukščiausiasis Teismas“, – sakė L.N.Tripathi.

Pernai gruodį Indijos Aukščiausiasis Teismas grąžino gėjų sekso draudimą, taip sukeldamas šoką ir išprovokuodamas kaltinimus, kad traukia šalį atgal į XIX amžių.

Gėjų seksas iš esmės buvo dekriminalizuotas 2009 metais, kai Delio aukštasis teismas nusprendė, kad baudžiamojo kodekso dalis, kuria draudžiami „kūniški santykiai prieš gamtos tvarką“, pažeidžia pagrindines teises.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(5)
(1)
(2)

Komentarai (17)