Indijos Aukščiausiasis Teismas paliko galioti įstatymą, kuriuo draudžiami gėjų santykiai  (4)

Indijos Aukščiausiasis Teismas trečiadienį paliko galioti kolonijinių laikų įstatymą, kuriuo draudžiamas homoseksualumas, ir šis svarbus sprendimas sudaužė aktyvistų viltis dėl seksualinės laisvės garantijų didžiausioje pasaulio demokratijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dviejų teisėjų komisija anuliavo Delio aukštesnės instancijos teismo 2009 metų sprendimą, kad Indijos baudžiamojo kodekso 377-asis skyrius, kuriuo žmonėms draudžiami „kūniški veiksmai prieš gamtos tvarką“, pažeidžia pagrindines indų teises.

„Parlamentas nustato įstatymus šiuo klausimu“, – nutartyje, kurioje šis draudimas vadinamas konstituciškai pagrįstu, nurodo pirmininkaujantis teisėjas G.S.Singhvi.

Minėtam Delio teismo sprendimui griežtai nepritarė religinės grupės, ypač – Indijos musulmonų ir krikščionių bendruomenių lyderiai, kurie jį apskundė Aukščiausiajam Teismui.

„Toks sprendimas buvo visiškai nelauktas iš aukščiausios instancijos teismo. Tai juoda diena šiai bendruomenei“, – žurnalistams sakė gėjų teisių gynimo grupės „Alternative Law Forum“ teisininkas Arvindas Narayanas.

„Labai pykstame dėl šio regresyvaus sprendimo“, – sakė jis.

Vėliau trečiadienį planuojami gėjų bendruomenės, kuri iš esmės tebėra slapta, bet jautėsi padrąsinta 2009 metų sprendimo, protestai.

Nors patraukimai baudžiamojon atsakomybėn pagal 377-ąjį skyrių yra reti, jame numatomos kalėjimo bausmės iki 10 metų, o policija šiuo baudžiamojo kodekso skyriumi naudojasi puldinėdama gėjų poras, sako aktyvistai.

„Aiškinsimės visas galimybes, galbūt svarstysime peticijos galimybę“, – prie teismo rūmų sakė nepelno organizacijos „Naz Foundation“, kuri dirba su ŽIV ir AIDS pacientais, teisininkas T.Tandonas.

„Judėjimas už gėjų teises dabar daug stipresnis. Tai ne 2001-ieji, o 2013-ieji. Negalima priimti tokio sprendimo“, – sakė jis.

Delio katalikų arkivyskupijos atstovas Dominicas Emmanuelis prieš Teismo verdiktą sakė, kad Bažnyčia yra pasirengusi sutikti su bet kokiu Aukščiausiojo Teismo sprendimu.

„Nors nesveikinome aukštesnės instancijos teismo sprendimo, mes jam neprieštaravome. Jeigu būtų toks Aukščiausiojo Teismo sprendimas, mes ir jam neprieštarautume“, – sakė jis televizijai NDTV.

„Bažnyčia yra užėmusi labai aiškią poziciją dėl žmonių su kitokiomis seksualinėmis orientacijomis. Nors jie skiriasi nuo ... normalių žmonių, juos reiktų gerbti, priimti ... Neturėtų būti jų diskriminacijos ženklų“, – sakė jis.

Gėjų sekso tema ilgą laiką buvo tabu konservatyvioje Indijoje, kur daugelis vis dar laiko homoseksualumą psichikos liga.

Tačiau pastaraisiais metais šalies gėjų bendruomenė tapo labiau pastebima, ėmė organizuoti gėjų paradus didžiuosiuose miestuose, tokiuose kaip Delis ir Mumbajus. Tai padidino žinomumą ir daugelį paskatino išeiti į viešumą.

Jungtinių Tautų (JT) ŽIV (AIDS) programos direktorius Jeffrey O'Malley 2008 metais teigė, kad homoseksualumo dekriminalizavimas padėtų Indijai kovoti su ŽIV ir AIDS plitimu.

Indijoje šiuo virusu yra užsikrėtę maždaug 2,5 mln. žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (4)