Lietuviai su NATO pajėgomis dvi savaites priešinosi Botnijos šalies puolimui  (0)

Dvi savaites Lietuvos ir Lenkijos poligonuose treniravosi daugiau, nei 1700 specialiųjų padalinių karių iš 15 NATO valstybių. Tai vieni iš stambiausių pastarųjų metų NATO mokymų Lietuvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal mokymų scenarijų, išgalvota šalis Botnija daug metų provokavo ginkluotą konfliktą, kol galiausiai įvedė savo armiją į Estijos ir Lenkijos teritorijas.

Tuo pat metu „agresoriaus“ padaliniai išsidėstė ir Lietuvoje bei Latvijoje. „Teroristai“, globojami botniškosios nacionalinės mažumos, pradėjo ginkluotus šalies įstaigų ir gyventojų užpuolimus, o taip pat ėmė kurstyti separatistines nuotaikas kompaktiškai gyvenančių etninių mažumų teritorijose.

Iš galvotos valstybės veiksmai vertinami kaip ginkluotas užpuolimas, į kurį nutarta reaguoti pagal Šiaurės Atlanto sutarties 5 punktą. Todėl į Lenkiją ir Baltijos šalis įvedamos tarptautinės NATO pajėgos, kurioms priklauso ir visiškai realios greitojo reagavimo pajėgos, sukurtos jau po samito Velse, vykusio šių metų rugsėjo 4-5 dieną.

Naujos garantijos

Nesunku nuspėti, kokia šalis mokymuose yra visiškai realios šalies, kurią aljansas kaltina karine agresija Ukrainoje, analogas. Aljanso ir Rusijos tarpusavio santykių tema aptariama ir savaitgalį Vilniuje atsidariusiame nuolatinio NATO karinio komiteto posėdyje.

Lietuvai šis renginys, kartą per metus vykstantis vienoje iš Aljanso šalių, svarbus dėl anksčiau gautų pažadų apie naujo NATO sausumos kariuomenės bataliono sudarymą Lietuvoje.

Kaip pareiškė Lietuvos Ginkluotųjų pajėgų vadas Jonas Vytautas Žukas, amerikiečių kareiviai, pastarąsias kelias savaites dalyvavę bendruose mokymuose su kolegomis iš Lietuvos, liks čia „ilgesniam laikui“.

„Amerikiečių padalinys lieka Lietuvoje ir bus čia iki tol, kol to reikalaus situacija. Kitas lietuvių dalinys perduotas NATO žiniai. O trečiasi bus iš kurios nors NATO šalies, kadangi naujojo sausumos pajėgų bataliono veikloje norą išreiškė kelios aljanso šalys“, – paaiškino Žukas.

Jo žodžiais tariant, pirmą kartą po nepriklausomybės atkūrimo netoli Vilniaus planuojama įkurti ir naują karinę bazę, kurioje taip pat tarnaus aljanso kariai.

„Mes pasirengę priimti sąjungininkus. Geriausia vieta, kurią galime pasiūlyti , – karinis poligonas Rukloje, kur jau įsikūrė mūsų kolegos amerikiečiai.. O ateityje mūsų dalinį ar bendrą dalinį su sąjungininkais galėtume perdislokuoti arčiau Vilniaus. Tai būtų patogesnė ir strategiškai geresnė vieta“, – pareiškė Lietuvos gynybos ministras Juozas Olekas.

Ministras įsitikinęs, kad visos NATO pastangos Lietuvoje nebus bergždžios, atvirkščiai – suteiks pasitikėjimo Lietuvos kariams ir visiems šios nedidelės Baltijos šalies gyventojams.

„Patirtis rodo, kad, jeigu nieko nedaroma, o kaimynai tik „glostomi“, jie ima agresyviai elgtis kaimyninėse šalyse“, – pareiškė Olekas brifinge, skirtame Nato karinio komiteto posėdžio Vilniuje atidarymui.


Александр Зубряков
bbcrussian.com, Vilnius

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai (0)