2014 m. labiausiai klestinčių pasaulio valstybių sąrašo viršūnėje – Norvegija, o Lietuva – 50-uke.  (12)

2014 m. Legatum instituto paskelbtame turtingiausių (labiausiai klestinčių) planetos valstybių sąraše antrus metus iš eilės karaliauja Norvegija. 142 valstybių sąraše yra ir visos trys Baltijos šalys. Estija, Lietuva ir Latvija patenka tarp 50 labiausiai klestinčių pasaulio valstybių ir lenkia tokias šalis kaip Argentina, Saudo Arabija, Brazilija, Kinija, Graikija, Rusija, ar Turkija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Legatum instituto sąrašas atspindi 96 proc. žmonijos populiacijos klestėjimo tendencijas. Turtingiausių valstybių rikiuotę jau aštuonerius metus Legatum institutas sudaro pagal 8 pagrindinius kriterijus:

  • Ekonomika
  • Verslumas ir galimybės verslui
  • Valdžios institucijos
  • Švietimas
  • Asmeninė laisvė
  • Sveikata
  • Saugumas
  • Socialinis kapitalas

Turtingiausioje planetos valstybėje Norvegijoje geriausiai įvertinta pagal Socialinio kapitalo kriterijų (1 vieta pasaulyje), o blogiausiai – pagal Verslumą ir galimybes verslui bei Valdžios institucijų veiklą (abu kriterijai – 7 vieta pasaulyje).

Pirmoje planetos turtingiausių valstybių sąrašo vietoje Novergija buvo ir pernai. Naujoji Zelandija pasislinko į trečiąją vietą, o antra turtingiausia šalis šiemet – Šveicarija. Vienon prasčiausių vietų tarp visų Europos šalių smuktelėjo Rusija, kuri pripažinta 68-ąja labiausiai klestinčia valstybe pasaulyje, pažymi "thelocal.no". Prasčiau už Rusiją Europoje sekasi Makedonijai, Serbijai, Albanijai ir Moldovai. Karo alinama Ukraina – 63-ioje vietoje.

90 proc. norvegų mano, kad jų šalis yra gera vieta gyventi imigrantams, nors 94,9 proc. norvegų pareiškė, kad sudėtingomis aplinkybėmis jie pasikliautų tik savo tautiečiais. Beveik trečdalis norvegų (29,7 proc.) mano, kad jų šalies versle ir valdžioje klesti korupcija. Palyginimui, taip apie savo šalies verslą ir valdžią mano net 75 proc. paskutinę vietą (142) šiame sąraše užėmusios Centrinės Afrikos Respublikos piliečiai.

Labiausiai klestinčių planetos valstybių dvidešimtukas


1. Norvegija
2. Šveicarija
3. Naujoji Zelandija
4. Danija
5. Kanada
6. Švedija
7. Australija
8. Suomija
9. Olandija
10. JAV
11. Islandija
12. Airija
13. Jungtinė Karalystė
14. Vokietija
15. Austrija
16. Liuksemburgas
17. Belgija
18. Singapūras
19. Japonija
20. Honkongas.

Už dvidešimtuko ribų liko Prancūzija (21), Ispanija (26), Italija (36). (Visą sąrašą rasite čia).

Kaipgi labiausiai klestinčių planetos valstybių reitinge atrodo Baltijos nykštukės? Ogi visos trys patenka tarp 50-ies labiausiai klestinčių pasaulio valstybių. Geriausiai iš Baltijos šalių sekasi Estija. Ji sąraše – 32-oji ir lenkia tokias, rodytųs, klestinčias šalis kaip Italija ar Izraelis. Pozicija aukščiau už Estiją yra kita mūsų kaimynė Lenkija (31-oji vieta). Beje, labai nedaug nuo Estijos atsilieka Pietų ir Centrinės Amerikos šalys (Čilė - 33, Kosta Rika – 34), Slovakija (35).

Lietuva labiausiai pasaulyje klestinčių šalių sąraše užėmė 42-ąją vietą ir įsikūrė tarp tokių valstybių kaip Panama (41) ir Trinidadas ir Tobagas (43). 44-ąją vietą užėmė kita mūsų kaimynė Latvija.

Lietuva aukščiausią vietą pasaulyje užima pagal Švietimo kriterijų (esame 42-i pasaulyje), o prasčiausios pozicijos – ekonomika (79 vieta pasaulyje) ir asmens laisvės (95 vieta pasaulyje).

Pagal Ekonomikos kriterijų labiausiai klestinti pasaulio šalis yra Šveicarija, antras – Singapūras, trečia – Norvegija. Pagal Verslumo ir galimybių verslui kriterijų pasaulyje pirmauja Švedija, antra – Danija, trečia – Šveicarija. Valdžios institucijomis savo šalyje labiausiai patenkinti šveicarai, naujazelandiečiai ir danai.

Švietimas labiausiai klesti Australijoje, Kanadoje ir Danijoje. Labiausiai klestinti Sveikatos sistema – JAV, antroje vietoje – Liuksemburgas, trečioje – Šveicarija. Pagal Saugumo kriterijų planetoje pirmauja Hongkongas, Islandija ir Suomija.

Asmeninės laisvės mažiausiai ribojamos Naujojoje Zelandijoje, Norvegijoje ir Australijoje. O pagal Socialinį kapitalą pasaulio lyderės yra Norvegija, N. Zelandija ir Danija.

Daugiau informacijos – Legatum instituto svetainėje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(37)
(7)
(30)

Komentarai (12)