7 žymiausi ir keisčiausi lyderių rankų paspaudimai istorijoje  (6)

Japonijos premjero Shinzo Abe's ir Kinijos prezidento Xi Jinping'o rankų paspaudimas gali tapti santykių atšilimo tarp šių dviejų šalių pradžia. Vis dėlto, lyderių kūno kalba išdavė, kad tarp valstybių vadovų vis dar tvyro didelė įtampa: rankų paspaudimas buvo nerangus, o Kinijos prezidentas vengė pažiūrėti Japonijos vadovui į akis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokių šaltų bei nejaukių rankų paspaudimų istorijoje būta ir anksčiau, rašo „the Guardian“. Prieš kameras šypsodamiesi ir vienas kitą sveikindami lyderiai nesėkmingai maskuodavo tarp jų tvyrančią įtampą.

1. Baracko Obamos ir Raulio Castro rankų paspaudimas

Praėjusiais metais vykusiose Nelsono Mandelos laidotuvėse netrūko įsimintinų įvykių. Pirmiausia JAV prezidentas B. Obama darėsi asmenukes su Jungtinės Karalystės premjeru Davidu Cameronu ir Danijos premjere Helle Thorning – Schmidt, o tada spaudė ranką Kubos lyderiui Rauliui Castro.

JAV nutraukė diplomatinius santykius su Kuba dar 1961 m., kai R. Castro brolis Fidelis Castro ėmė bendradarbiauti su Sovietų Sąjunga Šaltojo karo metu. Nuo tada dvišaliai Kubos ir JAV santykiai nebuvo geri.

Šis lyderių rankų paspaudimas buvo pirmasis per daugiau nei dešimtmetį. Kuba teigė, kad toks B. Obamos ir R. Castro pasisveikinimas gali reikšti „JAV agresijos pabaigos pradžią“.

Vis dėl to amerikiečiai tokiu savo prezidento žingsniu nebuvo labai patenkinti.

2. Karalienės Elizabeth II ir Matino McGuinnesso rankų paspaudimas

Daugeliui buvo sunku matyti, kaip karalienė Elizabeth II ištiesia pirštinėtą ranką Airijos Respublikos armijos (IRA) vadovui Martinui McGuinnessui. Dalis spaudos rašė, kad karalienė, kurios pusbrolį grafą Mountbatteną nužudė už Airijos nepriklausomybę nuo britų kovoję IRA kariai, pasielgė teisingai nenusimaudama pirštinės prieš pasisveikindama.

Kiti tuo tarpu kritikavo, kad karalienė išvis neturėjo spausti „krauju permirkusios“ M. McGuinesso rankos – ar su pirštine, ar be jos.

Tuo tarpu Šiaurės Airijoje disidentai respublikonai M. McGuinnessą apkaltino parsidavimu, nes šis parodė, kad jaučia palankumą karalienei.

3. B. Obamos ir Muammaro Gaddafi rankų paspaudimas

1988 m. vykusio Lokerbio bombardavimo aukų šeimos buvo pasipiktinusios šiuo B. Obamos žingsniu, nes skaudžią ataką tąsyk buvo suplanavęs Libijos vadovas Muammaras Gaddafis.

2009 m. B. Obamos ištiesta ranka Libijos diktatoriui atrodo iš tiesų keistai, nes po dviejų metų būtent JAV pajėgų vykdomų antskrydžių prieš režimą metu diktatorius buvo nukautas.

4. Roberto Mugabe's ir Jacko Straw rankų paspaudimas

Tuo metu, kai 2004 m. visas pasaulis baisėjosi žmogaus teisių pažeidimais ir opozicijos atsikratymu Zimbabvėje, Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jackas Straw spaudė ranką šalies prezidentui R. Mugabei.

J. Straw gestas buvo pavadintas Zimbabvės žmonių, kentėjusių dėl R. Mugabes režimo, „skandalinga išdavyste“. Pats J. Straw tąsyk teisinosi, kad buvo „įspaustas į kampą“.

5. Yitzhako Rabino ir Yassero Arafato rankų paspaudimas

1993 m. vykęs Izraelio premjero Yitzhako Rabino ir Palestinos išsivadavimo organizacijos „Al Fatah“ vadovo Yassero Arafato rankų paspaudimas buvo reta vilties akimirka, kad konfliktas Artimuosiuose Rytuose bus išspręstas.

Tuo metu žiniasklaida rašė: „Po dvejonių ir prezidento Billo Clintono paraginimo, Y. Rabinas teikėsi paspausti ranką ir pirmą kartą pažvelgė į akis žmogui, kuris jo ir Izraelio žmonių buvo laikomas didžiausiu priešu“.

Abiejų lyderių drąsa buvo išgirta. Tačiau po dvejų metų Y. Rabinas buvo nužudytas Izraelio kariškio, nepritarusio taikai su Palestina.

6. Margareth Thatcher ir Nelsono mandelos rankų paspaudimas

1990 m. Jungtinės Karalystės premjerė spaudė ranką N. Mandelai – žmogui, kurį ilgą laiką vadino teroristu. N. Mandela džiaugėsi galėdamas susitikti su M. Thatcher ir išreikšti savo nepasitenkinimą jos sprendimu netaikyti sankcijų apartheido režimo šalininkams. Tiesa, šis susitikimas įvyko tik iš antrojo karto. M. Thatcher pirmąjį buvo atšaukusi.

7. Adolfo Hitlerio ir Nevillio Chamberlaino rankų paspaudimas

Istorijoje turbūt nėra labiau pasmerkto rankų paspaudimo nei šis. N. Chamberlainas pasisveikino su A. Hitleriu 1938 m. lankydamasis Vokietijoje. O po šio liapsuso grįžo į Jungtinę Karalystę ir tikėjosi, kad Europoje išliks taika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(14)
(-3)

Komentarai (6)