Artėja naujas konfliktas: Kinija gali atsiplėšti Rusijos teritorijų  (16)

Buvęs Rusijos Federacijos federalinės saugumo tarnybos (FST) skyriaus vadovas įspėja: „Rusija gali netekti dalies rytinių teritorijų, jas pasiglemžtų Kinija.“ Jevgenijus Savostjanovas baiminasi, kad taip gali nutikti, nes Maskva tapo pernelyg priklausoma nuo Pekino, rašo „The Siberian Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau Maskvos FST skyriui vadovavęs J.Savostjanovas apie savo nuogąstavimus pareiškė duodamas interviu bene vienintelei nepriklausomai Rusijos televizijai „Dožd“.

Paklaustas, kokią mato Rusiją ateityje, jis atsakė: „Deja, manau, kad maždaug 2022–2024 metais Rusija neteks dalies teritorijos. Bijau, kad tai nutiks rytiniame mūsų šalies pakraštyje – Rusija vis labiau priklausoma nuo Kinijos“.

J.Savostjanovas nedetalizavo, apie kurią konkrečiai teritoriją kalba, bet tuoj pat pabrėžė itin kritiškai vertinantis geopolitinę kryptį, kuria Rusija žengia pastaraisiais metais. Šalis aneksavo Krymą ir iki šiol kursto separatizmą Rytų Ukrainoje.

„Mano prognozės gana liūdnos. Net nesu tikras, ar man dera apie tai garsiai kalbėti, kad negadinčiau žmonėms nuotaikos. Bijau, kad 2014 metų kovą apsisprendėme dėl ilgalaikio mūsų šalies likimo.

Viena vertus, tas likimas susijęs su ekonominiu ir technologiniu nuosmukiu. Antra, mes vis labiau priklausomi nuo Kinijos. Pekinas gali ilgainiui imti dominuoti Rusijoje“, – teigė J.Savostjanovas, bijantis, kad Kinija pasinaudos Rusijos sprendimu ieškoti draugų Azijoje.

„Kuo puikiausiai suprantu, kad Kinija gali tuo efektyviai pasinaudoti. Šiomis dienomis esame atsitvėrę nuo Vakarų civilizacijos“, – pridūrė buvęs Maskvos FST vadovas.

Jis taip pat įsitikinęs, kad Rusija santykius su JAV ir Jungtine Karalyste sugadino ilgam laikui: „Amerikiečiai ir britai, kaip ir mes, turėjo garantuoti Ukrainos teritorinį vientisumą. O dabar tos šalys yra valstybės, sulaužiusios savo pažadą.“

„Jie negali užsimerkti ir mums atleisti. Situacija skirtinga, nei per Baltijos šalių okupaciją 1940 metais. Vakarai oficialiai niekada nepripažino Baltijos valstybių okupacijos, bet de facto jie tylėjo, nes jokių garantijų lietuviams, latviams ir estams nedavė.

Ukrainos atvejis – visiškai ne toks. JAV ir Jungtinė Karalystė jaučia pažeminimą. Tad Rusijos ir Vakarų santykiai, galbūt sugriuvo net negrįžtamai“, – svarstė J.Savostjanovas.

Žinoma, J.Savostjanovo, kuris Maskvoje laikomas provakarietiškų pažiūrų liberalu, nuomonė Kremliuje tikriausiai niekam neįdomi. Rusijos valdžia tvirtina, kad krizė leis šaliai atkurti ekonomiką atsikratant priklausomybės nuo kitų rinkų.

„Kinai kitaip jaučia laiką. Dar Genghis Khanas yra sakęs, kad laikas visada teka kinų naudai. Pavertėme Kiniją kone vienintele savo partnere, o Pekinas tuo gali puikiai pasinaudoti“, – tvirtino J.Savostjanovas.

Parengė Gintaras Radauskas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(201)
(12)
(189)

Komentarai (16)