Rusija kuria pasaulinį antivakarietišką aljansą – į pagalbą skuba ir Europos radikalai  (31)

Rusijos prezidentas ir šalies diplomatinis korpusas vis aktyviau mezga ryšius su antivakarietiškais pasaulio valstybių lyderiais, bandydamas sutvirtinti tarptautinį draugų ratą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėja

Kremlius jau senokai draugišku tonu bendravo su Vakarų atžvilgiu isteriškais Pchenjano vyrukais, tačiau Ukrainos krizės akivaizdoje draugystė dar labiau sustiprėjo.

Sausio mėnesį Kremliaus diplomatinė tarnyba patvirtino, kad ekscentriškasis izoliuotos Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas gegužės 9-ąją dalyvaus kasmetiniame Pergalės prieš fašizmą dienos minėjime Maskvoje.

Sirija

Rusija – pagrindinė Sirijos diktatoriaus Basharo al-Assado rėmėja, tiekianti šiam, pilietinio karo žlugdomam režimui ginklus.

Vasario mėnesio pradžioje Vladimiras Putinas atnaujino kritiką Vakarų oro atakų Irake ir Sirijoje atžvilgiu, teigdamas, kad bet kokios atakos prieš „Islamo valstybės“ teroristus turėtų būti derinamos su Sirijos valdžia.

Venesuela

Karakasas perka daugybę rusiškų ginklų ir atsidėkodamas už ilgametę draugystę pripažino tariamą Abchazijos ir Pietų Osetijos teritorijų nepriklausomybę.

Maskva nepamiršta šios ištikimybės ir dosniai prisideda prie Venesuelos naftos projektų, o V.Putinas netgi yra padovanojęs šuniuką prieš beveik dvejus metus mirusiam šalies diktatoriui Hugo Chavezui.

Vengrija

Šalies premjeras Viktoras Orbanas ne kartą yra pareiškęs, kad mielai pakeistų liberalios demokratijos santvarką į neliberalią, griežtesnę autokratiją.

Jo susitikimas su V.Putinu, nepaisant ES kritikos, išprovokavo tūkstantinius protestus Budapešto gatvėse.

Graikija

Po „Syrizos“ pergalės greitai paaiškėjo, kad premjero Aleksio Cipro kabinete nemažai žmonių, simpatizuojančių Rusijos veiksmams.

Keli jų netgi asmeniškai susirašinėjo su Kremliaus ideologu Aleksandru Duginu, garbinamu Rusijos ultranacionalistų, kuris siūlė Ukrainoje pradėti ukrainiečių genocidą.

Maskvos džiaugsmui, naujasis Graikijos lyderis A.Cipras viešai užstojo Rusiją, kuriai gresia naujos ES sankcijos, bei pasipriešino jų skyrimui.

Prancūzija

Kai kurie ekspertai pabrėžia, kad Prancūzijos populistinė kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinio fronto“ partija yra išlaikoma Kremliaus malonės.

9 milijonų eurų paskolą iš Rusijos banko, valdomo Kremliui ištikimo Romano Popovo, gavusi partija nesibodi užstoti Rusiją ne tik Europos Parlamente, bet ir derybose dėl „Mistral“ laivų perdavimo.

Europos kraštutiniai dešinieji

Rusija užmezgė ryšius ir su daugeliu kraštutinės dešinės partijų ES ribose. Tai ir „Nepriklausomi graikai“ – Graikijoje, „Jobbik“ – Vengrijoje, „Vlaams Belang“ – Belgijoje, „Šiaurės Lyga“ – Italijoje, „Ataka“ – Bulgarijoje ir Vokietijos nacionaldemokratais.

Šios partijos dažnai vyksta į konferencijas ir pasitarimus, rengiamus Kremliuje, bei nesibodi deklaruoti finansinės paramos, gautos iš Rusijos.

Nėra konkrečių saitų tarp Jungtinėje Karalystėje vis labiau populiarėjančios UKIP partijos ir Kremliaus, tačiau britų radikalų lyderis Nigelas Farage'as yra viešai teigęs, kad iš visų pasaulio lyderių labiausiai žavisi V.Putino sugebėjimais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(35)
(5)
(30)

Komentarai (31)