Turkija numušė RF naikintuvą Su-24 virš Sirijos (Video) PAPILDYTA 15:50

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2015-11-25 16:04
Palauk, o tu tikras kad tie patys dalykai yra taikomi naujoms ir jau esamoms valstybėms? Sakykim, kad būtu "įregistruota" valstybė, ji turi būti pripažinta JTO, bet ar Sirija suspenduota nuo narystės? O kaip egzilinės vyriausybės? Jos visai neturi teritorijos.
Niemand 2015-11-25 16:14
Yra du skirtingi dalykai - valstybės pripažinimas ir jos valdžios pripažinimas. Okupuota valstybė bendru atveju išsaugo pripažinimą, bet jos valdžia - ne, t.y. jos ikiokupacinė valdžia, nepriklausomai nuo formavimo būdo, praranda teisę atstovauti tą valstybę tarptautiniuose santykiuose ir gali turėti tik simbolinį vaidmenį. Pilietinio karo atveju pripažįstama ta valdžia, nepaisant jos formavimo būdo, kuri efektyviai kontroliuoja didžiąją dalį valstybės teritorijos. Gali būti ir taip, kad pripažinta valstybė iš vis neturi pripažintos valdžios, iki Sirijos yra dar buvę keletas precedentų su Afrikos valstybėmis. Jei nori gilintis, teks studijuoti JT teismo praktiką. Aš tik daugmaž iš universiteto atsimenu principus.
Audrius 2015-11-25 16:24
Arns, Patariu nesvaistyti laiko "teisuoliams". Kazkur gera straipsni skaiciau apie US foxnews ziurovus. Dare tyrima ir paaiskejo, kad foxnews ziurovai turi zymiai primityvesni pasaulio suvokima (surprise surprise). T.y. jie mato geriecius ir blogiecius, tokiems zmonems sunku suvokti niuncus ar bent kiek komplikuotesnes situacijas. Foxnews, kas nezino, yra lietuvisko delfio ir lryto ir 15min ir realiai visos likusios spaudos atitikmuo. Tai hard core konservatoriska stotis. Reik suprast, kad apsoliuti dauguma i trispalves isisukusiu ir pastoviai i kelnes del menkiausio s*delio myzanciu "patriotu-teisuoliu", i pasauli ziuri per dvispalve prize, t.y. arba tu gerietis (JAV, NATO, etc etc.) arba tu blogietis (RUUUUUSIJA nu ir ten visokie Iranai, bet realiai tai RUUUUSIJA). Jei esi gerietis, tai by definition, viska ka darai yra arba gerai, arba jei net ir nelabai gerai (pvz, remi talibanus, alkaida, tada isis ir t.t.) tai tada tas daroma vardan gerio, kas gale dienos irgi yra gerai. O jei esi blogietis, tai tada viskas ka darai yra blogai, net jei darai gerai (isis dauzai) visvien yra blogai, nes tas ZINOMA, daroma vardan blogo tikslo. Trumpai tariant, tie persigande "patriotai-teisuoliai" yra gyliai itikeje zmones. Ir kaip ir su visais religingais, su jais argumentuotai diskutuoti neimanoma-visada bus tas pats rezultatas. Jokios tarptautines teises ar kitas sh* cia nei svarbus nei idomus. Pabandyk kada su kunigeliu padiskutuot apie begaline dievo meile. Ir paklausk, pvz, kaip tada ta meile paaiskint, kai vaikai serga kraujo veziu? Visada ras pasiteisinima arba apreks negeru (vatniku) Taip ir cia. Jei neturi ka veikt, galima kaip su kokiu lazeriuku paerzint primityvus, bet man tai greit atsibosta.
Arns 2015-11-25 16:27
Niemad, tai pagal kuriuos punktus Sirija tapo bevaldė? Ji okupuota? Didžiąja dalimi ne. Dabartinė valdžia efektyviai nekontroliuoja savo teritorijos? Ir dar kaip kontroliuoja. Taigi ji turi valdžią, o kad kažkam ji nepatinka, nereiškia jog tarptautinės teisės požiūriu ji beteisė. Žinoma tą teisę nusveria karinė galia.
Arns 2015-11-25 16:30
Audrius, yra tam tikra klasė žmonių, kuriems reiktu tą taikyti, bet visų ant to pačio kurpalio nekabink. Kalbėtis reikia su tais, kurie išties nori ir gali priimti ir pateikti informaciją. Ir bent jau Niemand tikrai nepriskiriu beviltiškiems troliams, kaip westside ar vanduo4, kurie kala savo litanija nepaisant ką bepateiktum prieštaraujančio konkretiems teiginiams.
Audrius 2015-11-25 16:38
Galbut, dar nesu su visais gerai susipazines. Mano litmus testas yra toks: visi kurie tarpatutinese aferose yra labai aistringai UZ kazka arba PRIES kazka yra arba: a) Primityvai b) Nenuosirdus. Tarpautiniuose santykiuose nera nei gerieciu nei blogieciu-yra interesu ir itaku kovos. Yra bendros zaidimo taisykles (teise) bet ji yra lanksti jei esi galingas arba po galingo sparneliu. Tai kai kalba eina apie ivykiu analize, galima diskutuot apie motyvus, padarinius etc. Jei prasideda etikeciu klijavimas ir himnu giedojimas-jokiu diskusiju buti negali.
Niemand 2015-11-25 16:38
Asado pajėgos kontroliuoja mažiau ketvirtadalio teritorijos, google syria map of control
Arns 2015-11-25 16:41
Audrius, ne vienoj temoj pats kaip reikiant persistengei tiek su palaikymu, tiek su pasmerkimu. Nenukrypk pats į fanatizmą, kuriuo tepi kitus, ypač jei su jais nesi susipažinęs. Palik "savas-svetimas" tiems ultrapatriotams, kurie drabstosi purvais ir rodo viršenybę prieš kitus diskusijų dalyvius. Geriau pasieškok faktų.
Arns 2015-11-25 16:45
1) Koks procentas kontrolės yra užfiksuotas? (ir kaip tada su egzilinėmis vyriausybėmis) 2) Svarbiau žmonių kiekis ar žemės matas (jei pažvelgtum į dokumentą, tik pakrantė ir Šiaurinė dalis yra apgyvendintos)? 3) Galų gale, kam pereina valdžia?
Niemand 2015-11-25 16:56
1) Procento nežinau, ieškoti tingiu, bet vizualiai matosi, kad net iki ketvirtadalio netraukia (vyriausybės tremtyje neturi teisės atstovauti ir neatstovauja savo valstybės, tai tik simbolinis statusas); 2) Žemės matas, nes valdžia/suverenitetas yra realizuojama į teritoriją, ne žmones (pvz., Lietuvos pilietis būdamas UK nėra pavaldus Lietuvos įstatymams); 3) Kas laimi pilietinį karą ir užvaldo didžiąją dalį teritorijos. P.S. Skirtingai nuo populiaraus įsitikinimo, tarptautinė teisė yra absoliučiai indiferentiška valdymo formai, čia tik ES ir JAV demokratijos nešimu užsiima ir, mano asmenine nuomone, absoliučiai netinkama/neefektyvia forma.
Arns 2015-11-25 17:05
Paprastai perversmininku valdžia turi iš naujo gauti pasaulinį de facto ir de jure pripažinimą.
Niemand 2015-11-25 17:21
Kaip minėjau anksčiau, yra dvi skirtingos konkuruojančios tarptautinės teisės doktrinos - konstitucionalistai ir deklaratyvistai. Pirmieji teigia, kad esmė - diplomatinis pripažinimas, antrieji - faktinė kontrolė. JT teismas iš viso to yra padaręs tam tikrą mišrainę, kurią labai sunku grokinti neužgeriant.
vytautas50 2015-11-25 18:07
Kirtiklis 2015-11-25 23:30
Prie ko čia tautinės mažumos? Kalba eina apie pabėgėlius. Tai tas pats lyg pas tave atbegtu kaimyninės šeimos vaikai ir dar seneliai, tu priimtum, nes ten vyksta nesąmones. Tai tu turi tam tikrą teisę moralės požiūriu spręsti ir domėtis problema nei kaimynas Petras kuris nieko nedarė ir nepriėmė, ignoravo.
TAURAS 2015-11-26 05:25
Esme tokia, jog per Turkijos siena keliauja ISIS nafta ir ta pasieni reikia priziureti. Turkija tai puikiai daro, net turi Sirijos teritorijoje savu, kurie kovoja su kurdais(didziausiais Turkijos, bei ISIS priesais) ir lyg sukuria laisva koridoriu ISIS naftos patekimui i Turkija.. Nenustebciau, jog tas lektuvas, jei nenumustas, tai butu pamates milziniska kolona, kuri keliavo i Turkija su kontrabandine nafta.. Reikejo reikalus spresti greitai, nes turbut kazkam pradejo stigti pinigu, gal ir technikos nebeliko, nes pastaruoju metu ISIS bombarduoja visi kas netingi, o gal tiesiog toks vaizdelis labai negerai atrodytu tarptautineje arenoje? Dabar vel Rusai susprogdino krovininius sunkvezimius prie pat Turkijos sienos kur isikure turkmenai.. Garantuoju ne prekem tie sunkvezimiai buvo skirti, ir ne siaipsau tuos sunkvezimius kazkas sprogdino.. Jei mes esam pries ISIS, tai minimum sios salys turi sulaukti kazkokiu sankciju, bet dabar visi tyli.. perdaug apgailetinai atodytu pati NATO, kai ju nare remia teroristus kuriu taip bijo vakaru visuomene..
hamann 2015-11-26 08:12
Man jūs įdomūs. Perka naftą tai reiškia remia. Pagal šią logiką ir Lietuva remia rusiją, lygiai tokius pat teroristus. Visi vatnikai turėtų katutėm plot. Gal baikit vieną kartą politiką su verslu maišyt, nes ir patys pilat rusišką nelegalią saliarką vietoj legalios. Ir tiek pat remiat teroristus kiek Turkija.
sub 2015-11-26 08:19
Kaip tik ruošiaus tau atsakyti, bet Niemand matau taikliai ir aiškiai atsakė, užbėgo man už akių Ir jis teisus, kai vyksta karas, kur kariaujančių pusių daug ir teritorijos nebekontroliuoja šios tironas Assadas, tai kaip ir legalia valdžia jo nepavadinčiau, o tik viena iš konfliktuojančių pusių.
hamann 2015-11-26 09:03
štai ir nuėjo šuniui ant uodegos arno pasvaičiojimai, kad rusija ten randasi legaliai. ir tik jie gali valdyti Sirijos oro erdvę.
Arns 2015-11-26 09:38
Deja, apart neaiškių niemand pasvaičiojimų, jis nesugebėjo jokių relių dokumentų pateikti. Taigi aš juo netikiu. Atsiminkime tarkime neseną Libijos krizę. Už ją intervenciją, neskraidymo zoną priimė JTO saugumo taryba suteikdama leidimą apginti civilius nuo į juos besitaikančių kariaujančių pusių. Niekas net teoriškai nesvarstė modelio, kad ten nebeliko valdžios ar yra teisėta remti kurią nors pusę (tik žinom neoficialiai, kad į sukilėlių kolonas nebuvo bombarduojama). Tad nežinau iš kur ir ką jis ten girdėjo, bet būtu malonu jog teiktusi pakelti užpakalį, surastu faktus, surastu pavyzdžius kada jo teigiami modeliai buvo panaudoti.
Arns 2015-11-26 09:46
- teisine prasme, niekas nenuginčijo esamos valdžios, niekas neatėmė teisių į teritoriją ar pan. Ir iš vis, teisėtumui, kaip sampratai, neegzistuoja savoka "konfliktuojanti pusė". Teisėta valdžia visuomet lieka teisėta, nesvarbu kokios opozicinės jėgos ar gaujos besusiburia ir bando jas nuversti.