Turkija numušė RF naikintuvą Su-24 virš Sirijos (Video) PAPILDYTA 15:50  (154)

Turkijos KOP virš Sirijos numušė rusų naikintuvą Su-24 dėl Turkijos – NATO narės – oro erdvės pažeidimo. Ankaros duomenimis, numušto lėktuvo ekipažas nereagavo į įspėjimus. Karinio lėktuvo kritimas Bayrbužake prie Yayladağı rajono Turkijos Hatay provincijoje, buvo nufilmuotas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reuters patikslina, kad prie Turkijos pasienio prisiartino du kariniai lėktuvai. Nurodoma kad vienas iš jų buvo numuštas po to, kai pilotams buvo pasiųsti reikalavimai palikti Turkijos oro erdvę.

RF Gynybos ministerija patvirtino lėktuvo sudužimą, tačiau atmeta įsiveržimo į Turkijos oro erdvę faktą.

„Šiandien Sirijos teritorijoje, manoma, dėl apšaudymo nuo žemės, sudužo Rusijos aviacijos grupės Sirijos arabiškoje respublikoje lėktuvas Su-24", — praneša RF karinės žinybos spaudos tarnyba. Pažymima, kad abu pilotai katapultavosi.

„Govorit Moskva“, remdamasi savo šaltiniais, praneša, kad RF prezidentas V. Putinas dėl šio incidento rengia pareiškimą.

Be to, CNN duomenimis, vieną pilotą jau sulaikė turkomanai (Sirijos turkai, gyvenantys Sirijos teritorijoje), kito piloto paieškos tęsiasi. Pažymima, kad lėktuvas nukrito netoli Jamadi kaimo Latakijoje.

Savo ruožtu, televizijos kanalas Habertürk tvirtina, kad prie sienos prisiartinusį naikintuvą numušė turkų naikintuvas F-16. Kam jis priklauso dar nenustatyta.

Turkijos informacinė agentūra „Anadolu“ paaiškina, ad Turkijos premjeras Ahmet Davutoğlu susisiekė su Turkijos KOP generalinio štabo vadovu Hulusi Akar ir užsienio reikalų ministru Feridun Sinirlioglu ir gavo iš jų informaciją apie įvykius pasienyje su Sirija. Turkijos URM premjero nurodymu rengiasi imtis būtinų iniciatyvų NATO, JTO ir suinteresuotose šalyse.

Apie tai, kad Turkija be dvejonių ir toliau numušinės įsiveržusius į jos erdvę lėktuvus, premjeras Ahmet Davutoğlu sakė kitą dieną o to, kai Ankara anksčiau sunaikino pasienyje su Sirija rusų gamybos bepilotį aparatą „Orlan-10“.

„Vakar numušėme bepilotį, — sakė Davutoğlu. — Jei tai būtų buvęs lėktuvas, būtume padarę lygiai tą patį. Mūsų taisyklės žinomos. Kas pažeidžia mūsų sienas, tam duodame reikiamą atsaką“.

Kaip pranešė Turkijos kariškiai, bepilotį lėktuvą jie numušė po to, kai šis nepakeitė kurso, nepaisant trijų, atitinkančių NATO instrukciją, perspėjimų.

Turkija skundėsi, kad rusų lėktuvai ne kartą įsiveržė į jos oro erdvę. Panašių incidentų pasikartojimo atveju Ankara grasino Maskvai ekonominių ryšių nutraukimu ir atsakomosiomis karinėmis priemonėmis. Rusijos karinė žinyba pripažino pažeidimo faktą, tačiau aiškino jį ne tyčià, o navigacinės sistemos problemomis. NATO nepatikėjo rusų tikinimu apie neteisėto įsiveržimo „atsitiktinumą“.

Dabar, spręsdami skirtingas užduotis, Sirijos dangų raižo Rusijos, o taip pat ir Vašingtono vadovaujamos koalicijos lėktuvai: Maskva bombarduoja Asado režimo priešininkus, o amerikiečių ir arabų aviacija kaunasi su IV smogikais. Su rusiško bepiločio lėktuvo sunaikinimu susijęs incidentas gali įtraukti į konfliktą Turkiją, tarp NATO narių turinčią antrą pagal galią (po JAV) armiją.

Interfax taip pat patvitina, kad Turkija įspėjo Rusiją apie savo teisę imti visų būtinų priemonių, jei operacija prieš Sirijos turkomanus ims kelti grėsmę Turkijo sienai. Atitinkami įspėjimai lapkričio 19 dieną buvo perduoti RF pasiuntiniui Ankaroje Andrejui Karlovui, kuria buvo iškviestas į Turkijos URM, antradienį pranešė Turkijos laikraštis Hurriyet.

newsader.com


RF prezidentas Vladimiras Putinas Rusijos lėktuvo Su-24 sudužimą prie Sirijos ir Rusijos sienos pavadino „smūgiu į nugarą“. Tokį pareiškimą jis padarė lapkričio 24 dieną susitikdamas su Jordanijos karaliumi Abdala Antruoju.
Joradnijos karalius išreiškė Putinui užuojautą dėl Su-24 žūties ir Rusijos prezidentas jam padėkojo. Anot Putino, „šis įvykis išeina už įprastos kovos su terorizmu rėmų“.
Žinoma, mūsų kariai didvyriškai kovoja su teroru, negailėdami savęs ir savo gyvybių. Tačiau šiandieninis nuostolis susijęs su smūgiu, kurį mums sudavė į nugarą terorizmo parankiniai. Kitaip negaliu kvalifikuoti to, kas įvyko. Mūsų lėktuvą Sirijos teritorijoje numušė Turkijos lėktuvas F-16 raketa „oras-oras“. Jis nukrito Sirijos teritorijoje už keturių kilometrų nuo sienos su Turkija. Kai prieš jį buvo įvykdyta ataka, jis buvo ore, 6000 metrų aukštyje, per vieną kilometrą nuo Turkijos teritorijos. Bet kuriuo atveju, mūsų lakūnai niekaip negrėse Turkijos Respublikai. Tai akivaizdu. Jie vykdė kovos su ILIV operaciją. Šiaurės Latakijoje — tai kalnuota dalis — daugiausiai susitelkę išeiviai iš Rusijos Federacijos. Ir šia prasme jie vykdė tiesioginius prevencinius smūgius prieš teroristus, kurie bet kurią sekundę, bet kada,galėjo grįžti į Rusiją. Ir tai, žinoma, žmonės, kuriuos reikia tiesiog priskirti tarptautiniams teroristams.

„Jau seniai fiksavome faktą, kad į Turkijos teritoriją vyksta daug naftos ir jos produktų, užgrobtų toje teritorijoje. Iš čia stipri parama gaujoms. Dabar dar ir smūgiai mums į nugarą, smūgiai mūsų lėktuvams, kuri kovoja su terorizmu. Ir tai tada, kai su amerikiečių partneriais pasirašėme incidentų ore išvengimo susitarimą, o Turkija, kaip žinia, buvo tarp paskelbusiųjų, kad jie neva kariauja su teroristais amerikiečių koalicijos sudėtyje“, — pridūrė RF lyderis.

Antradienį, netoli Sirijos ir Turkijos pasienio, Turkijos KOP numušė rusišką bombonešį Su-24, kuris, Ankaros tvirtinimu, pažeidė Turkijos oro erdvę. Abu pilotai katapultavosi. Vienas iš jų, žiniasklaidos duomenimis, žuvo, kitą sulaikė Sirijos turkmėnai ir perdavė Turkijos policijai.

RF Gynybos ministerija tvirtina, kad lėktuvas Turkijos oro erdvės nepažeidė ir skrido tik virš Sirijos teritorijos.

https://tvrain.ru/news/putin_nam_nanesli_udar_v_spinu_posobniki_terroristov-398858/

tvrain.ru

Trečiadienį pasirodė pranešimai, jog Rusijos gynybos ministerija oficialiai patvirtino vieno iš dviejų šturmo lėktuvų pilotų žūtį, taip pat žurnalistams buvo pranešta, kad sukilėlių išpuolio metu žuvo rusų jūrų pėstininkas, buvęs sraigtasparnyje, kuriuo atskrido paieškos komanda. Rusai taip pat pripažino, kad buvo stipriai apgadintas pats sraigtasparnis Mi-8.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(34)
(5)
(29)
Bendrinti

Komentarai (154)

Susijusios žymos: